Новини

2023-10-04

Регионалният Хъб на Аурора към Югозападния университет обявява номинация за две места за студенти – представители в Студентския съвет на Аурора към Aurora Alliance. Студентският съвет на Аурора обединява студентски представители от всички партньорски университети в Алианса, в това число и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Всеки университет има две места в Студентския съвет. Срещите му се провеждат ежемесечно, предимно в онлайн форма, и на тях се обсъждат събития и възможности, свързани с Аурора, случващи се във всяка от участващите в Алианса институция. Представят се различни практики и ресурси, налични във всяка институция, а целта е студентите да се вдъхновяват взаимно за съвместни инициативи с участие на възможно най-много студенти в Алианса.

2023-09-29

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе втора кариерна борса, насочена към студенти, обучаващи се в професионално направление 4.2. „Химически науки“. От името на заместник-ректора по научноизследователската дейност и докторантското развитие проф. д-р Иванка Станкова, форумът откри гл. ас. д-р Елица Чорбаджийска, преподавател в катедра „Химия“ към Природо-математическия факултет на университета. В рамките на събитието студенти от различни специалности имаха възможност да се запознаят с тенденциите на пазара на труда и възможностите за реализация, а работодателите да осъществят  връзка с потенциални кадри.

2023-09-28

По повод отбелязването на патронния празник на Югозападния университет Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Той бе придружен от председателя на организационния комитет на честванията доц. д-р Николай Марин и заместник-председателите проф. д-р Валентин Китанов и доц. д-р Димитър Тюлеков.

По време на срещата бяха обсъдени съвместните чествания по случай 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски. Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски инициативи, между които провеждане на национална научна конференция, издаване на сборници, учредяване на студентска стипендия, организиране на изложба, изготвяне на документален филм и др.

2023-09-26

Филологическият факултет при Югозападния университет „Неофит Рилски“  организира обучение по китайски език – начинаещи и средно напреднали. Студентите от всички  факултети и специалности могат да изучават китайски език като избираема учебна дисциплина.

В курса могат да се включат преподаватели, служители на Югозападния университет и граждани (срещу заплащане).

2023-09-25

С тържествена церемония официално бе открита новата академична 2023/2024 година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Неофит Рилски. Церемонията бе открита от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

„Светът се променя с всяка секунда и предизвикателствата, пред които ще се изправяте ще бъдат все повече и все по-големи. За да бъдете достатъчно конкурентоспособни от Вас се изисква да сте гъвкави по отношение на компетентностите, които притежавате и да не спирате да ги развивате.

Учете се всеки ден, работете усърдно, бъдете смели, бъдете креативни, реализирайте мечтите си и постигайте целите, които сте си поставили. Не се спирайте пред трудностите, които ще срещнете, защото те ще Ви направят по-силни, по-знаещи, по-можещи, по-уверени в своите възможности. Следвайте примера на нашите предци и поддържайте жив свещения огън на знанието.“, каза в приветственото си слово към студентите проф. Юруков.

Приветствие към студентите отправи и министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. Тя им пожела да бъдат дръзки в мечтите си и никога да не забравят, че образованието е най-силното оръжие, чрез което могат да променят света.