Туризъм

Мениджмънт на развлекателната индустрия

 Форма на обучение / Информационен пакет

редовно/задочно, за притежаващи ОКС „бакалавър“/”магистър” по специалности от професионално направление 3.9. Туризъм - 2 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за притежаващи ОКС „бакалавър“/”магистър” по специалности от професионално направление различно от 3.9. Туризъм - 4 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за притежаващи ОКС „професионален бакалавър по....“ по специалности от професионално направление 3.9. Туризъм - 4 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

Магистърската степен е предназначена да надгради теоретични знания и практически умения, даващи възможност за организиране на собствен бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции в развлекателната индустрия, представляваща неделима част от стопанската дейност в туризма. Поради това, в учебния план са дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с управлението, организирането, планирането и  маркетинга и  на предприятията, които създават необходимите за привличането на туристите атракции и оперират в областта на: туристическата анимация, организацията на спортни прояви и мероприятия, вариетените програми и хазартната дейност, продуцентската дейност, организацията и реализацията на театралните прояви и кино продукциите; организацията на фестивални и събитийни прояви и др.

Изисквания към подготовката на специалиста

Специалистът завършил образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Мениджмънт на развлекателната индустрия" притежава конкретни занания, компетентности и умения за взимането на самостоятелни управленски решения с висока степен на сложност в областите на:

  • плнирането, организирането и контрола върху при осъществяване на развлекателните дейности и прояви в туризма;
  • управлението на свободното време на туристите като основни потребители на продуктите, предлагани от развлекателната индустрия;
  • социалната психология и профилирането на аудиториите потребители на развлекателни дейности и прояви в туризма;
  • маркетинга на предприятията от развлекателнта индустрия по отношение различните видове емитивни туристически пазари;
  • инвестиционната дейност за нуждите на организирането, провеждането и пласирането на предлаганите развлекателни продукти в сферата на туризма
  • технологията на договарянето за науждите на развлекателните предприятия в туристическата индустрия;
  • корпоративни стратегии и ценообразуване в предприятията за алтернативен туризъм
  • управление на сигурността по отношение организирането и провеждането на различните видове развлекателни мероприятия и прояви.

Специалистът магистър:

  • познава спецификата на управление на отделните видове дейности (спортни, хазртни културни и пр. появи и мероприятия), предлагани като атракции и повод за реализация на туристическо посещение в туризма;
  • притежава висока степен на самостоятелност при вземане на управленчески решения в сферата на развлекателната дейност в туризма.

Това предполага в курса на обучение да се акцентира върху прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при решаване на конкретни практически казуси. При регулирането на този процес трябва да се спазва диалектическата връзка между втората и третата степен на обучение.

Натрупаните знания и практически опит следва да се прилагат интегративно при анализа на:

  • пазара на развекателните услуги в туризма;
  • бюджета на свободното време на туристите - потребители на продуктите, предлагани от развлекателната индустрия;
  • състоянието и развитието на разлвекателните дейности и необходимите за тях антропогенни туристически ресурси в различните географски райони;
  • прилагането на конкретните управленски практики в сферата на спортния туризъм, хазартния туризъм, събитийния туризъм, културния туризъм.

След завършване на обучението си в ОКС "Магистър", с професионална квалификация "Мениджмънт на развлекателната индустрия" могат да работят в сферата на бизнес, екологичен, културно-исторически, ловен, екстремен, спелеотуризъм, етнографски, етноложки и други видове туризъм, като управляват малки и средни туристически предприятия, както и на предприятията и организациите предлагащи продуктите на развлекателната индустрия за нуждите на туризма.

Завършилите обучението си по специалност "Туризъм" могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно "СПИСЪК-а НА ДЛЪЖНОСТИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПРОФЕСИИТЕ И ДЛЪЖНОСТИТЕ, 2011 г.", представляващо Приложение 4 към Заповед № PД01-931/27.12.2010 г. с влезлите в сила промени в НКПД-2011 от 01.01.2013 г.:

- 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; 1411/3002 Управител, хотел; 1411/3003 правител, мотел; 1411/3004 Управител, пансион; 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; 1412/3003 Управител, ресторант на самообслужване; 1412/3004 Управител, сладкарница/кафене; 1412/3005 Управител, бар; 1412/3006 Управител, ресторант; 1412/3007 Управител, стол; 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант;  1431/3001 Генерален секретар, спортна организация; 1431/7003 Главен секретар, спортна организация; 1431/7004 Директор на културна организация/културен институт; 431/7005 Директор, театър; 431/3006 Директор, кино; 1431/7007 Заместник-директор, институт/организация за културни дейности; 1431/7008 Заместник-председател, спортен клуб; 1431/7009 Заместник-председател, спортна организация; 1431/7010 Заместник-председател, дружество за физкултура и спорт; 1431/7011 Заместник-директор, театър; 1431/7012 Председател, спортен клуб; 1431/7013 Председател, спортна организация; 1431/7014 Председател, дружество за физкултура и спорт; 1431/3015 Управител, отдих/ почивна база; 1431/3016 Управител, спортни дейности; 1431/3017 Управител, казино; 1431/3018 Управител, бинго зала; 1431/3019 Управител, зала игрални автомати; 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; 1431/6025 Управител културни дейности; 1431/6026 Спортен мениджър;  1439/3003 Управител, къмпинг; 1439/3004 Управител, туристическа агенция; 1439/3006 Управител, хижа; 1439/6007 Ръководител, отдел в туристически агенции; 1439/3009 Ръководител, конферентен център;

Международен туризъм

 Форма на обучение / Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “бакалавър”/“магистър“ по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм - 2 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС "бакалавър"/“магистър“ по специалности извън професионално направление 3.9. "Туризъм"  - 4 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

Магистърската степен е предназначена да предостави общообразователни и специализирани теоретични знания и практически умения, даващи възможност за организиране на собствен туристически бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции. Поради това, в учебния план са дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с организацията и технологията на международния туризъм, финансовите инструменти, приложими в международния туризъм, туристическите алианси като най-крупните представители на туристическия отрасъл и  международното сътрудничество като предпоставка за устойчивото развитие на туризма. Особено внимание е обърнато на специални дейности като електронната търговия в туризма, управлението на кетърингови мероприятия, културния туризъм и здравния туризъм.

Изисквания към подготовката на специалиста:

Специалистът завършил образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Международен туризъм" притежава конкретни умения в областите на:

  • стратегическото управление на международния туризъм, туристическите дестинации и  туристопотоците;
  • технологията и моделирането на туристически пътувания;
  • националните особености и поведението на туристите;
  • оперативното управление на под-секторните туристически индустрии (културен туризъм, спа и уелнес туризъм, здравен туризъм и др.);

Специалистът магистър:

  • е наясно с технологията на определянето, изграждането и прилагането на стратегиите в туристическите индустрии;
  • може да планира, организира и осъществява пазарни изследвания и количествени анализи за нуждите на туристическата индустрия;
  • може да управлява различни видове туристически бизнес в специфични под-сектори на международния туризъм;
  • притежава висока степен на самостоятелност при изработването и вземането на управленски решения в туризма.

Вскички горепосочени умения предполагат в курса на обучение да се акцентира върху прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при решаване на конкретни практически казуси.

Курсът на обучение в магистърската програма завършва с разработване на магистърска теза, темата на която е съобразена с индивидуалните интереси на обучаващите се, предвид бъдещата им професионална реализация.

След завършване на обучението си в ОКС "Магистър", с професионална квалификация "Магистър по международен туризъм" випускниците могат да се реализират в националните и местни туристически власти (администрации), в международните туристически организации и асоциаци, туристическите агенции и ъуроператорските фирми, както и във всички други видове туристическа стопанска дейност в различните  подсектори на туристическата индустрия.

Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:

- 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; - 1412/3004 Управител, сладкарница / кафене; - 1412/3005 Управител, бар; - 1412/3006 Управител, ресторант; - 1412/3007 Управител, стол; - 1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; - 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; - 1412/3011 Съдържател, ресторант; - 1431/3015 Управител, отдих; - 1431/3017 Управител, казино; - 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; - 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; - 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; - 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; - 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на населението; - 1439/3003 Управител, къмпинг; - 1439/3004 Управител, туристическа агенция; - 1439/3005 Управител, бюро за услуги; - 1439/3006 Управител, хижа; - 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; - 1411/3002 Управител, хотел; - 1411/3003 Управител, мотел; - 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; - 1439/6007 Ръководител, отдел в туристически агенции; - 1439/3008 Ръководител, контактен център; - 1439/3009 Ръководител, конферентен център; - 4224/2001 Рецепционист, хотел; - 4224/3002 Администратор, хотел; - 1120/7014 Заместник-директор, предприятие; - 1120/7015 Заместник-ръководител, кооперативно предприятие; - 1120/7016 Заместник-председател, управителен съвет / съвет на директорите, търговско дружество; - 1120/7017 Заместник-изпълнителен директор; - 1120/7018 Председател, управителен съвет /съвет на директорите/ на търговско дружество; - 1120/7019 Председател, Надзорен съвет в търговско дружество; - 1120/7020 Член, съвет на директорите; - 1120/7021 Член, управителен съвет; - 1120/7022 Прокурист /търговски управител/; - 1120/7023 Управител; - 1213/5046 Ръководител проект.

Мениджмънт на туроператорската и туристическата агентска дейност

 Форма на обучение / Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “бакалавър”/“магистър“ по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм - 2 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС "бакалавър"/“магистър“ по специалности извън професионално направление 3.9. "Туризъм" - 4 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “професионален бакалавър по...” по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм - 4 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

Изисквания към професионалните качества и компетенции на завършилите специалността

Магистърската степен е предназначена да надгради теоретични знания и практически умения, даващи възможност за организиране на собствен туристически бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции. Поради това, в учебния план са дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с европейското сътрудничество, вътрешна и външна туристическа политика, национална и международна правна регламентация в туризма и корпоративно поведение.

Изисквания към подготовката на специалиста

Специалистът завършил образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Мениджмънт на туроператорската и туристическа агентска дейност" притежава конкретни умения в областите на:

  • управлението на инвестициите в туроператорската и агентска дейност
  • реинженеринга и стратегическото планиране в туризма
  • технологичните системи в туроператорската дейност
  • проектирането на туроператорския и агентски продукт
  • тенденциите в развитието на туристическия бизнес в международен мащаб /ЕС и света/
  • правно-нормативната уредба в отрасъла "Туризъм"

Специалистът магистър:

  • познава спецификата на управление на системите за качество в туризма, както и съвкупността от критерии и показатели за качество и конкурентноспособност на туристическия продукт и дейности;
  • притежава висока степен на самостоятелност при вземане на управленчески решения в сферата на туризма.

Това предполага в курса на обучение да се акцентира върху прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при решаване на конкретен практически казус. При регулирането на този процес трябва да се спазва диалектическата връзка между втората и третата степен на обучение.

Натрупаните знания и практически опит следва да се прилагат интегративно при анализа на:

  • пазара на туристическите услуги
  • състоянието и развитието на туристическите ресурси в различните географски райони
  • нормативните актове и тяхното съблюдаване в хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската и агентската дейност, рекламата и пр. Дейности свързани с туризма.

Курсът на обучение в магистърската програма завършва с разработване на магистърска теза, темата на която е съобразена с индивидуалните интереси на обучаващите се, предвид бъдещата им професионална реализация.

След завършване на обучението си в ОКС Магистър, с професионална квалификация Мениджмънт на туроператорската и агентска туристическа дейност, випускниците притежават теоретични и практически умения и знания. Те им дават възможност да работят на различни длъжности в областта на туризма, да ръководят различни звена и сектори на туоператорската и агентска дейност.

Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:

- 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; - 1412/3004 Управител, сладкарница / кафене; - 1412/3005 Управител, бар; - 1412/3006 Управител, ресторант; - 1412/3007 Управител, стол; - 1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; - 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; - 1412/3011 Съдържател, ресторант; - 1431/3015 Управител, отдих; - 1431/3017 Управител, казино; - 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; - 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; - 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; - 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; - 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на населението; - 1439/3003 Управител, къмпинг; - 1439/3004 Управител, туристическа агенция; - 1439/3005 Управител, бюро за услуги; - 1439/3006 Управител, хижа; - 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; - 1411/3002 Управител, хотел; - 1411/3003 Управител, мотел; - 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; - 1439/6007 Ръководител, отдел в туристически агенции; - 1439/3008 Ръководител, контактен център; - 1439/3009 Ръководител, конферентен център; - 4224/2001 Рецепционист, хотел; - 4224/3002 Администратор, хотел; - 1120/7014 Заместник-директор, предприятие; - 1120/7015 Заместник-ръководител, кооперативно предприятие; - 1120/7016 Заместник-председател, управителен съвет / съвет на директорите, търговско дружество; - 1120/7017 Заместник-изпълнителен директор; - 1120/7018 Председател, управителен съвет /съвет на директорите/ на търговско дружество; - 1120/7019 Председател, Надзорен съвет в търговско дружество; - 1120/7020 Член, съвет на директорите; - 1120/7021 Член, управителен съвет; - 1120/7022 Прокурист /търговски управител/; - 1120/7023 Управител; - 1213/5046 Ръководител проект.

Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорска дейност

 Форма на обучение / Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “бакалавър”/“магистър“ по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм  - 2 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС "бакалавър"/“магистър“ по специалности извън професионално направление 3.9. "Туризъм - 4 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “професионален бакалавър по...” по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм - 4 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

Изисквания към професионалните качества и компетенции на завършилите специалността

Магистърската степен е предназначена да надгради теоретични знания и практически умения, даващи възможност за организиране на собствен хотелиерски или ресторантьорски бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции. Поради това, в учебния план са дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с управлението, планирането и технологията на хотелиерската и ресторантьорска дейност.

Изисквания към подготовката на специалиста

Специалистът завършил образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорска дейност"  трябва да притежава конкретни умения в областите на:

  • хотелиерските и ресторантьорски вериги
  • управление на нематериалните активи в хотелските комплекси
  • логистичната и ресурсна осигуреност на хотелиерската и ресторантьорска дейност
  • кулинарния туризъм и кетъринга
  • социална психология и туристическо поведение
  • правно-нормативната уредба в отрасъла "Туризъм"

Специалистът магистър трябва да:

  • познава спецификата на управление на системите за качество в хотелиерската и ресторантьорска дейност, както и съвкупността от критерии и показатели за качество и конкурентноспособност на туристическия продукт и дейности;
  • притежава висока степен на самостоятелност при вземане на управленчески решения в сферата на туризма.

Това предполага в курса на обучение да се акцентира върху прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при решаване на конкретен практически казус. При регулирането на този процес трябва да се спазва диалектическата връзка между втората и третата степен на обучение.

Натрупаните знания и практически опит следва да се прилагат интегративно при анализа на:

  • пазара на туристическите услуги
  • състоянието и развитието на туристическите ресурси в различните географски райони
  • нормативните актове и тяхното съблюдаване в хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската и агентската дейност, рекламата и други дейности свързани с туризма.

Курсът на обучение в магистърската програма завършва с разработване на магистърска теза, темата на която е съобразена с индивидуалните интереси на обучаващите се, предвид бъдещата им професионална реализация.

След завършване на обучението си в ОКС магистър, с професионална квалификация Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорска дейност, випускниците притежават теоретични и практически умения и знания. Те има дават възможност да работят на различни длъжности в областта на туризма, да ръководят различни звена и сектори на хотелиерската и ресторантьорска  дейност.

Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:

- 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; - 1412/3004 Управител, сладкарница / кафене; - 1412/3005 Управител, бар; - 1412/3006 Управител, ресторант; - 1412/3007 Управител, стол; - 1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; - 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; - 1412/3011 Съдържател, ресторант; - 1431/3015 Управител, отдих; - 1431/3017 Управител, казино; - 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; - 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; - 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; - 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; - 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на населението; - 1439/3003 Управител, къмпинг; - 1439/3004 Управител, туристическа агенция; - 1439/3005 Управител, бюро за услуги; - 1439/3006 Управител, хижа; - 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; - 1411/3002 Управител, хотел; - 1411/3003 Управител, мотел; - 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; - 1439/6007 Ръководител, отдел в туристически агенции; - 1439/3008 Ръководител, контактен център; - 1439/3009 Ръководител, конферентен център; - 4224/2001 Рецепционист, хотел; - 4224/3002 Администратор, хотел; - 1120/7014 Заместник-директор, предприятие; - 1120/7015 Заместник-ръководител, кооперативно предприятие; - 1120/7016 Заместник-председател, управителен съвет / съвет на директорите, търговско дружество; - 1120/7017 Заместник-изпълнителен директор; - 1120/7018 Председател, управителен съвет /съвет на директорите/ на търговско дружество; - 1120/7019 Председател, Надзорен съвет в търговско дружество; - 1120/7020 Член, съвет на директорите; - 1120/7021 Член, управителен съвет; - 1120/7022 Прокурист /търговски управител/; - 1120/7023 Управител; - 1213/5046 Ръководител проект.

Мениджмънт на алтернативните видове туризъм

 Форма на обучение / Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “бакалавър”/“магистър“ по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм - 2 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС "бакалавър"/“магистър“ по специалности извън професионално направление 3.9. "Туризъм" - 4 семестъра - Информационен пакет

редовно/задочно, за придобилите ОКС “професионален бакалавър по...” по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм  - 4 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

Изисквания към професионалните качества и компетенции на завършилите специалността

Магистърската степен е предназначена да надгради теоретични знания и практически умения, даващи възможност за организиране на собствен туристически бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции. Поради това, в учебния план са дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с управлението, планирането и корпоративната политика на предприятията, опериращи в областта на алтернативните видове туризъм.

Изисквания към подготовката на специалиста

Специалистът завършил образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Мениджмънт на алтернативните видове туризъм"   притежава конкретни умения в областите на:

  • управлението на алтернативните видове туризъм - бизнес, конгресен, спа и уелнес и други;
  • териториално устройственото планиране на туризма
  • логистичната и ресурсна осигуреност на туристическата индустрия
  • корпоративни стратегии и ценообразуване в предприятията за алтернативен туризъм
  • тенденциите в развитието на туристическия бизнес в международен мащаб /ЕС и света/
  • правно-нормативната уредба в отрасъла "Туризъм"

Специалистът магистър:

  • познава спецификата на управление на системите за качество в предприятията за алтернативен туризъм, както и съвкупността от критерии и показатели за качество и конкурентноспособност на туристическия продукт и дейности;
  • притежава висока степен на самостоятелност при вземане на управленчески решения в сферата на туризма.

Това предполага в курса на обучение да се акцентира върху прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при решаване на конкретен практически казус. При регулирането на този процес трябва да се спазва диалектическата връзка между втората и третата степен на обучение.

Натрупаните знания и практически опит следва да се прилагат интегративно при анализа на:

  • пазара на туристическите услуги
  • състоянието и развитието на туристическите ресурси в различните географски райони
  • нормативните актове и тяхното съблюдаване в хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската и агентската дейност, рекламата и пр. Дейности свързани с туризма.

Курсът на обучение в магистърската програма завършва с разработване на магистърска теза, темата на която е съобразена с индивидуалните интереси на обучаващите се, предвид бъдещата им професионална реализация.

След завършване на обучението си випускниците могат да работят в сферата на бизнес, екологичен, културно-исторически, ловен, екстремен, спелеотуризъм, етнографски, етноложки и други видове туризъм като управляват малки и средни туристически предприятия.

Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:

- 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; - 1412/3004 Управител, сладкарница/кафене; - 1412/3005 Управител, бар; - 1412/3006 Управител, ресторант; - 1412/3007 Управител, стол; - 1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; - 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; - 1412/3011 Съдържател, ресторант; - 1431/3015 Управител, отдих; - 1431/3017 Управител, казино; - 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; - 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; - 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; - 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; - 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на населението; - 1439/3003 Управител, къмпинг; - 1439/3004 Управител, туристическа агенция; - 1439/3005 Управител, бюро за услуги; - 1439/3006 Управител, хижа; - 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; - 1411/3002 Управител, хотел; - 1411/3003 Управител, мотел; - 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; - 1439/6007 Ръководител, отдел в туристически агенции; - 1439/3008 Ръководител, контактен център; - 1439/3009 Ръководител, конферентен център; - 4224/2001 Рецепционист, хотел; - 4224/3002 Администратор, хотел; - 1120/7014 Заместник-директор, предприятие; - 1120/7015 Заместник-ръководител, кооперативно предприятие; - 1120/7016 Заместник-председател, управителен съвет / съвет на директорите, търговско дружество; - 1120/7017 Заместник-изпълнителен директор; - 1120/7018 Председател, управителен съвет /съвет на директорите/ на търговско дружество; - 1120/7019 Председател, Надзорен съвет в търговско дружество; - 1120/7020 Член, съвет на директорите; - 1120/7021 Член, управителен съвет; - 1120/7022 Прокурист /търговски управител/; - 1120/7023 Управител; - 1213/5046 Ръководител проект.