Предстоящи събития

2022-05-26

Философският факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Регионалното управление на образованието – Благоевград организират тържествена церемония, на която ще бъдат отличени лауреатите от конкурса за есе и от Регионалното състезание по философия. Събитието ще се състои на 10 юни 2022 г. от 13:30 часа в зала 114 (Учебен корпус № 1) на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

2022-05-25

На 27.05.2022  г. (петък) от 18:00 ч. в Информационен център – гр. Банско ще бъде представена книгата на Мариана Керанджиева „Речник на лексиката на Ахтаровия царственик от 1844 година“. Мариана Керанджиева е завършила „Българска филология“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Книгата е писана под вещото ръководство на доц. д-р Лъчезар Перчеклийски от катедрата по български език във Филологическия факултет и рецензирана от проф. Маргарет Димитрова от СУ „Св. Климент Охридски“.

2022-05-16

На 28 и 29 май 2022 г. на тенис кортовете на Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще се проведе турнир по тенис за мъже, жени и двойки. Събитието, организирано от Студентския съвет и катедра „Спорт“, ще стартира в 10:00 ч.

В надпреварата могат да участват всички студенти и докторанти, обучаващи се в университета. Желаещите да се включат в турнира могат да се запишат за участие при преподавателите по спорт или на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 27 май 2022 г. (вторник). Жребият ще бъде изтеглен на 28 май 2022 г. в 09:30 ч. в Спортния комплекс, кабинет № 1.

2022-04-18

Философският факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ организира Втора международна мултидисциплинарна конференция „Постглобалност: криза и бъдеще“. Конференцията ще се проведе в периода 20 – 21 октомври 2022 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Анонс: Теоретичното осмисляне на проблемите на глобализацията поставя на преден план въпросите за характера на глобалните реалности и на глобалното съзнание. Ако се намираме на прага на нов етап от общественото развитие, то следва да погледнем напред към бъдещето. Процесите на глобализация са сложни и многопосочни, световната Ковид пандемия ги задълбочи и още по-остро очерта кризата и промените, новите феномени и структури, с които съвременните хора трябва да се справят. Но и допринесе за истинското осъзнаване на особеностите на ерата на глобализацията. Намираме ли се в етап на пост-глобализация? Очертава ли се нов хоризонт за човешката цивилизация към по-голямо сближение или към по-голямо разединение на човечеството? Ще има ли промяна в ценностната ни система?

2022-03-07

На 8 март 2022 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще гостува Венцислав Караджов – председател на Комисията за защита на личните данни на Република България и заместник-председател на Европейския надзорен орган по защита на данните. Той ще изнесе публична лекция по актуални въпроси, свързани с обработването и защитата на личните данни.

Срещата на Венцислав Караджов със студенти, преподаватели и гости ще се проведе в зала 207 (Учебен корпус № 1) от 10:30 ч. След публичната лекция той ще се срещне с ректора проф. д-р Борислав Юруков, за да обсъдят възможности за сътрудничество между Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Комисията за защита на личните данни.

Венцислав Караджов участва в началото на въвеждането на учебната дисциплина „Защита на личните данни в Европейския съюз и трети държави“, която се разработва в рамките на проект по програма „Жан Моне“ – модул. Ръководител на проекта е доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет. Част от екипа са проф. д-р Габриела Белова – заместник-декан на Правно-историческия факултет и проф. д-р Преслав Димитров – декан на Стопанския факултет.