Туризъм

ХОТЕЛИЕРСКИ И РЕСТОРАНТЬОРСКИ МЕНИДЖМЪНТ

 Форма на обучение / Информационен пакет
  • редовно/задочно, за придобилите ОКС “бакалавър”/“магистър“ по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм - 2 семестъра
  • редовно/задочно, за придобилите ОКС "бакалавър"/“магистър“ по специалности извън професионално направление 3.9. "Туризъм" - 4 семестъра
  • редовно/задочно, за придобилите ОКС “професионален бакалавър по...” по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм  - 4 семестъра
 Акредитация

Програмата е акредитирана до 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

Стопанският факултет на Югозападния университет предлага обучение в магистърска програма „Хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт”. Обучението е в редовна и задочна форма в срок от 2 семестъра за студенти, завършили професионално направление 3.9 Туризъм, и в срок от 4 семестъра за завършилите друго професионално направление.

Завършилите магистърската програма по „Хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт”, получават ключови управленски компетенции в практически умения, даващи възможност за организиране на собствен хотелиерски или ресторантьорски бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции. В учебния план присъстват дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с управлението, планирането и технологията на хотелиерската и ресторантьорска дейност. Особено внимание е обърнато на специални дейности като дигитална дистрибуция в гостоприемството, управление на приходите в гостоприемството и управление на човешките ресурси и организационното поведение.

Магистърската програма по „Хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт” предоставя задълбочени теоретични знания, умения и компетентности, свързани с управлението, планирането и технологията на хотелиерската и ресторантьорска дейност, уменията за продажби и маркетинговите подходи, както и финансовите инструменти използвани в сектора. Основната цел е да се постигне усвояване на съвкупност от специфични знания, свързани с особеностите на управлението, планирането и технологията на хотелиерската и ресторантьорска дейност. Особено внимание е обърнато на специални дейности с акцент върху дигитализацията и технологизацията на процесите в сферата на хотелиерството, управлението на луксозни хотели, хотелската анимация, кетъринга и сомелиерството.

Специалистите, завършили образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Магистър по хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт" притежават конкретни умения в областите на: управлението на процесите в хотелиерските и ресторантьорски обекти, спецификата на функциониране на хотелиерските и ресторантьорски вериги; управлението на активи в хотелските комплекси; логистичната и ресурсна осигуреност на хотелиерската и ресторантьорска дейност; кулинарния туризъм, кетъринга и сомелиерството, нормативната уредба в туризма.

Устойчив туризъм

 Форма на обучение / Информационен пакет

 редовно - 8 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

I. Изисквания към професионалните качества и компетенции на завършилите специалността:

Настоящата квалификационна характеристика отразява обхвата и равнището на професионалните знания, умения и компетенции, които завършилите специалността трябва да  придобият, както и областите на бъдещата им професионална реализация.

Настояшият учебен план е съобразен с изискванията на съвременния пазар на труда в България, както и на пазара на труда в Китай, Киргизстан и Виетнам въз основа на нарочно проведени национални представителни проучвания в тези три страни по линия на Програма "Еразъм+" на ЕС и има за основна цел да отговори на нарастващите нужди от кадри в сферата устойчивия туризъм и на устойчивото развитие на туризма.

Завършилите специалността "УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ " получават ключови компетентности по практическото прилагане на концепцията за устойчивото развитие и устойчивото управление в сферата на туризма и в всички международни и държавни институции, както и във всички предприятия от туристическата индустрия, желаещи да прилагат тази концепция. Те могат да се реализират успешно  в сферата на вътрешния и международен туризъм, в научни организации, институции и висши училища, в администрациите на защитените територии, в администрациите за управление на туристическите дестинациим в частни и държавни фирми с предмет на дейност, идентичен с придобитите по време на обучението в специалността компетентности,  в институциите и организациите на публичната администрация на ниво централна и местна власт, както и в международни организации в сферата на устойчивото развитие и устойчивия туризъм.

II. Компетенции на завършилите специалността:

Завършилите ОКС "Бакалавър", специалност "УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ" ще притежават следните професионални компетенции в съответствие с ниво 6 на ЕКР, респективно ниво 6Б на НКР:

  1. Да притежават капацитет за свободно използване писмоено и говоримо на чужд език при общуване с туристи и представители на бизнес партньори, контрагенти, международни организации и публични институции, провеждащи националната политика в сферата на туризма и регулиращи туристическата дейност;
  2. Да са в състояние да идентифицират и различават съответните нужди за прилагане на устойви упраленски практики и да предлагат подходящи решения и мерки за осигуряване на устойчивост на природните и аантропогенните туристиочески ресурси, както и човешките и културните ресурси в съответствие с характеристиките на туристическата дестинация, за която или в която работят;
  3. Да притежават необходимия капацитет за прилагане на международното, европейското и националното законодателство в областта на устойчивото развитие и устойчивто развитие на туризма, както и за прилагане на законодателството за здравеопазвнето и безопасността на работното място, социалното осигуряване и защита на потребителите при съблюдаване на концепцията за усточивто развитив в дейността на организацията ;
  4. Да са в състояние да избират подходящата форма и метод за комуникация и интерпретация на текущото състояние на природните и антропогенни ресурси на местно, регионално и национално ниво по отношение на различните видове аудитории и участващи институции.
  5. Да са в състояние да изготвят самостоятелно или в екип икономически анализ и да предлагат решения на проблемни въпроси и ситуации в ежедневните бизнес дейности в туристическите компании във връзка с прилагането на концепцията за устойчивото развитие;
  6. Да притежават капациет самостоятелно да изработва и предлага управленски решения по отношение на ежедневните бизнес операции и дейности в сферата на туризма, отчитайки изискванията на концепцията за устойчиво развитие;
  7. Да са в състояние да избират и прилага принципите на бизнес етиката и съществуващото международно, европейско и национално законодателство и регулация в сферата на туризма в вътрешните правила и нормативни документи на туристическите организации;
  8. Да притежава капацитета да се интегрират в екип и да притежават капацитета да сформират и организират екипи от хора за работа в сферата на устойчивия туризъм;
  9. Да притежават капацитета да отговаря по подходящ начин на потребностите на потребителите и да подбира подходящите начини за тяхното удовлетворение в съответствие с продуктите/услугите, предлагани от съответната организация/фирма;
  10. Да притежават капацитета да координират работата на отделни служители/отдели/подразделения в съответната организация/фирма;
  11. Да подбират и използват подходящите методи за осъществяване на количествен и качествен анализ и да притежава капацитета за прилагане на съвременните методи за са събиране и обработка на данни за нуждите на бизнес организациите и публичните институции в сферата на устойчивия туризъм;
  12. Да притежават капацитета да интерпретират и да се съобразяват с настоящите социо-културни и икономически ценности и ценности по отношение на опазване и защита на околната среда на местните общности на местно, общинско и национално ниво;
  13. Да са в състояние да предлагат и подбират подходящи идеи за разработването на нови туристически продукти и/или отделни нови услуги и производствени технологии в сферата на туризма.
  14. Да са в състояние да провежда самостоятелно или в екип проучвания на туристическите пазари или на аудиториите от заинтересовани лица и потребителите в сферата на туризма и да предлагат аедкватни на идентифицираните проблеми маркетингови и управленски решения.

След завършването на обучението си по специалност Устойчив туризъм, в професионално направление Туризъм, завършилите притежават необходимите знания, умения и компетнеции, които им позволяват да се реализират на различни длъжности в структурите на отрасъл Туризъм:

  • администрации на защитени територии;
  • администрации за управление на туристически дестинации;
  • хотелиерски комплекси и вериги, на административни, изпълнителски, експертни и ръководни длъжности;
  • обекти за хранене и развлечения;
  • туристически агенции и туроператорски фирми, като организатори и посредници на основни и допълнителни услуги;
  • консултантски фирми в сферата на устойчивия туризъм и туризма като цяло;
  • публичната администрация в различните институции и организации на централната власт и местната (общинска) администрация;
  • неправителствени организации в сферата на туризма, прилагащи и пропагандиращи концепцията за устойчивото развитие
  • турситическите работодателски и браншовите организации;
  • международни организации с сферата на туризма, в сферата на устойчивото развити и устойчивия туризъм , като и в сферата на международните икономически отношение и други.

Туризъм

 Форма на обучение / Информационен пакет

 Редовно - 8 семестъра - Информационен пакет

 Акредитация

 Програмата е акредитирана до следваща акредитация, съгласно чл. 81, ал. 2 от ЗВО 2025 година.

 Обучение

 Обучението се извършва от Стопански факултет.

 Анотация

I. Изисквания към професионалните качества и компетенции на завършилите специалността:

Посредством изучаването на комплекс от учебните дисциплини да се подготвят специалисти с качествени теоретични и свързани с практиката знания и умения, в състояние да изпълнят своите професионални задължения.

Чрез придобиване на тази професионална квалификация завършилите ще могат да ръководят и участват в маркетинговата, производствената, иновационната, инвестиционната, счетоводната, финансовата и посредническата дейност на фирмите от отрасъл туризъм.

II. Компетенции на завършилите специалността:

Специалистът с образователно-квалификационна степен "бакалавър" от специалност "Туризъм" притежава висока организационна, социална и икономическа култура. Той придобива знания за ефективното използване в туристическата дейност на географските, климатичните, балнеоложките условия, както и на богатството и оригиналността на националните и чуждестранни  паметници на историята, фолклора, традициите и самобитната архитектура. Особено внимание се отделя на езиковата подготовка и умение за бизнес комуникации и водене на делова кореспонденция на български и чужд език.

Специалистът, завършил специалност "Туризъм" притежава умения в областите:

  • география на туризма, туристически ресурси, управление на туризма, социална психология и туристическо поведение, првно-нормативна уредба в отрасъла, хотелиерство и ресторантьорство, туроператорска, агентска и транспортна дейност;
  • основите на пазарното стопанство, счетоводството и контрола, финансите, статистиката, маркетинга и рекламата, инвестиционна политика, обща теория на управлението, управление на човешките ресурси в отрасъла, съвременните информационни техники и технологии, приложна математика;
  • закономерностите и тенденции в развитието на туристическия бизнес в развитите страни;
  • прилага интегративно получените общотеоретични и специални знания при проектирането и осъществяването на туристически дейности;
  • умее да анализира пазара на туристически услуги като използва съвременните математико-статистически проучвания в различните дейности;
  • използва модерни информационни техники и системи за изучаване състоянието и развитието на туристическите ресурси в различните географски райони, специфика на туристическото поведение, правно-нормативни регламенти в хотелиерството, ресторантьорството, рекламата, транспорта, туроператорската и др. туристически дейности;
  • добре се ориентира в икономически ситуации и да умее да подготвя и/или взема сполучливи управленски решения в областта на финансите, счетоводството, контрола, човешките ресурси и др.;
  • притежава усет за предприемаческата дейност в различните браншове на отрасъл туризъм.

След завършването на обучението си по специалност Туризъм, в професионално направление Туризъм, завършилите притежават теоретични и практически знания и умения, които им позволяват да се реализират на различни длъжности в структурите на отрасъл Туризъм:

  • хотелиерски комплекси и вериги, на административни, изпълнителни и ръководни длъжности;
  • обекти за хранене и развлечения;
  • туристически агенции, като организатори и посредници на основни и допълнителни услуги;
  • държавната администрация и браншовите структури и други.

Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:

- 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; - 1412/3004 Управител, сладкарница / кафене; - 1412/3005 Управител, бар; - 1412/3006 Управител, ресторант; - 1412/3007 Управител, стол; - 1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; - 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; - 1412/3011 Съдържател, ресторант; - 1431/3015 Управител, отдих; - 1431/3017 Управител, казино; - 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; - 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; - 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; - 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; - 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на населението; - 1439/3003 Управител, къмпинг; - 1439/3004 Управител, туристическа агенция; - 1439/3005 Управител, бюро за услуги; - 1439/3006 Управител, хижа; - 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; - 1411/3002 Управител, хотел; - 1411/3003 Управител, мотел; - 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; - 1439/6007 Ръйоводител, отдел в туристически агенции; - 1439/3008 Ръководител, контактен център; - 1439/3009 Ръководител, конферентен център; - 4224/2001 Рецепционист, хотел; - 4224/3002 Администратор, хотел;