eureka scholraships

За двадесет и първа поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 3 000 лв. годишно в  единадесет области:

 1. Компютърни науки на името на Джон Атанасов;
 2. Математика на името на акад. Никола Обрешков;
 3. Изчислителна математика и математическо моделиране на името на акад. Благовест Сендов;
 1. Физика на името на акад. Георги Наджаков;
 2. Химия и химични технологии на името на акад. Ростислав Каишев;
 3. Медицина и биология на името на акад. Методи Попов;
 4. Аграрни науки, вкл. ветеринарни науки и горско стопанство на името на акад. Дончо Костов;
 1. Инженерни науки в областта  на  електрониката,  автома­тиза­цията и електротехниката на името на акад. Димитър Мишев;
 1. Инженерни науки в областта на машиностроителните технологии на нимето  на акад. Ангел Балевски;
10.   Строителство и архитектура на името на Кольо Фичето;
11.  Икономика на името на акад. Евгени Матеев.

В резултат на постъпило целево дарение, за пета поредна година след конкурс и по правилата за отпускане на именни стипендии ще определим още един носител на специална стипендия „Акад. Александър Теодоров–Балан“ в размер на 2 500 лв. за студент по българска филология и литература.

Право на кандидатстване за именните стипендиите на Фондация „ЕВРИКА" и стипендията „Акад. Александър Теодоров–Балан“ имат български студенти в български университети в определените области, съгласно именоването на стипендиите, завършили най-малко втори курс от обучението си с успех по учебни години, не по-малък от мн. добър (5.00), записани за редовно обучение в университетите по предвидения ред за учебната 2023/2024 година.

Най-добрите кандидати по документи (според критерии за оценка и селекция)  ще  бъдат поканени  на среща-разговор със специализирано жури, което окончателно ще се произнесе за съответните носители на единадесетте  именни стипендии и стипендията „Акад. Александър Теодоров – Балан“.

За по-подробно запознаване, към настоящето писмо приложени Ви изпращаме Основните правила за отпускане на стипендии на студенти и  ученици, Статут на специалните именни стипендии на Фондация "ЕВРИКА"  и  регистрационен формуляр за кандидатстващите студенти. Молбата ни е да ни съдействате за популяризиране сред студентите на настоящата инициатива на Фондация „ЕВРИКА", както и за подготовката и подаването на документите им във Фондацията за участие в конкурса за именните стипендии и стипендията „Акад. Александър Теодоров–Балан“.

Кандидатите за именните стипендии и стипендията „Акад. Александър Теодоров–Балан“  трябва да подадат или изпратят във Фондация „ЕВРИКА" /1000 София, бул. „Патриарх Евтимий“ № 1/ от 01. 09. 2023 г. до 15. 10. 2023 г. следните документи:

 1. Заявление (свободен текст) за желанието за участие в конкурса за получаване на именна стипендия на Фондация „ЕВРИКА" и Формуляр по образец /може да се изтегли и от сайта – www.evrika.org/;
 2. Уверение от университета за успеха по учебни години и записването за новата учебна 2023/2024 година;
 3. Копие от документи, удостоверяващи участие и класиране в национални и международни конкурси, олимпиади и конференции, публикации в научни издания и други такива за постижения на кандидата в овладяването на съответните науки,изява на творчество и други;
 4. Есе на тема „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност” / до 3 страници /.

 

За допълнителна информация и уточнения може да звъните на тел. 0898781702;         (02) 9813799; 9815483; 9815181, както и да ползвате адресите: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  и в www.evrika.org /актуално/  https://www.evrika.org/?p=4250