Документите за кандидатстване се подават до 10 септември в годината на кандидатстването в  кабинет 102, ет. 1, Ректорат, отдел „Чуждестранни студенти“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Документите могат да бъдат подадени лично от кандидата или от упълномощен представител.

В двуседмичен срок одобрените документи на кандидатите се изпращат в Министерството на образованието и науката – Дирекция „Висше образование“ с оглед изпълнение на процедурата по издаване на удостоверение за обучение, което е валидно само за съответната учебна година. Срокът за издаване на удостоверението от Министерството на образованието и науката е един месец.

След като получи удостоверението от Министерството на образованието и науката, инспекторът по прием на чуждестранни студенти уведомява кандидатите, че могат да получат удостоверението си лично или от упълномощен представител и да подадат документите си за издаване на виза тип „D“.

Документите за издаване на виза тип „D“ се подават в дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава, откъдето е кандидатът, оттам се получава и самата виза. Срокът за издаване на визата е един месец, но може да бъде и по-дълъг.

Заявление за издаване на виза тип „D“ се подава само в дипломатическите и консулските представителства по постоянно местоживеене на кандидата или в тези представителства, които са акредитирани за държавата на постоянно местоживеене на кандидата.

След получаване на виза тип „D“ и пристигането им в Република България кандидатите се записват за студенти в съответната специалност, съответно в подготвителен курс по езикова и специализирана подготовка.

За допълнителна информация:

Инспектор „Чуждестранни студенти“

Станислава Андонова
  +359 73 588 598
 +359 882 484 866
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.