Уважаеми кандидат-студенти,

Факултетът по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“ обявява онлайн конкурс в областите на изкуствата „Мода“, „Изобразително изкуство“, „Музика“, „Кино“, „Театър“, „Култура и медии“, „Култура и културен туризъм“, „Културология и културен мениджмънт“ и „Съвременна хореография“.

Ако желаете да участвате в конкурса следва да представите свои материали или изяви, заснети с телефон, камера, фотоапарат, уеб камера или други технически средства. Изпратените материали ще бъдат оценявани от комисии по съответните направления. 

 

За допълнителна информация: доц. д-р Клавдия Камбурова, email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Спечелилите първо, второ и трето място ще могат да се запишат за учебната 2022/2023 г. в съответната специалност, по която се провежда обучение във Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Видове материали, които да изпращате за конкурса според областите на изкуствата:

 • „Музика“

Две музикални изпълнения, различни като жанр и характер.

Лица за контакт:

Народно пеене: доц. д-р Бинка Добрева, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Инструмент: гл. ас. д-р Валери Димчев, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Поп и джаз: доц. д-р Валери Пастармаджиев, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 • „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, „Мода“

Рисунка или серия от рисунки (до 5 бр.), включващи (натюрморт, пейзаж, портрет, фигурална композиция – по избор), изпълнени с живописни или графични материали и техники; или модни скици (до 5 бр.) на тема „Абитуриенти“.

Лице за контакт: проф. д-р Емил Куков, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 • „Култура и медии“„Култура и културен туризъм“и „Културология и културен мениджмънт“

1.1. Есе, журналистическа статия или репортаж по една от следните теми:

 • „Как фалшивите новини промениха света, в който живеем?“;
 • „Метавселена“ – какво ни очаква?“;
 • „Да пътуваш по време на локдаун – промени ли пандемията туризма?“;
 • „Новото нормално“ и променящите се граници в съвременния свят“;
 • „Коронавирусът и медиите“;
 • „Културата по време на Covid-19“.

Лице за контакт: гл. ас. д-р Силвия Петрова, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

1.2. Рекламен клип или авторско интервю за културен туризъм върху паметници на културното наследство.

1.3. Видеоклип или авторско интервю за актуални проблеми на културния живот в България – културата в извънредно положение.

Лице за контакт: доц. д-р Димитрия Спасова, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 • „Телевизионно, театрално и киноизкуство“

„Актьорско майсторство“ –  монолог, басня, откъс, етюд или танц (по избор)

Лице за контакт: доц. д-р Милена Анева, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

„Филмова и ТВ режисура“, „Филмов и ТВ монтаж“, „Филмово и ТВ операторство“, „Аудио-визуални изкуства и продуцентство в развлекателните индустрии“ – по избор от предложените: клип, филм, документално наблюдение; 5 фотографии от следните теми: пейзаж, репортаж, портрет; сценарии за филм или събитие.

Лице за контакт: доц. д-р Клавдия Камбурова, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 • „Съвременна хореография“

Кандидат-студентите могат да се явят с изпратени видеоклипове от две свои участия на национални или международни танцови конкурси, които се провеждат тематично в следните раздели – съвременна хореография, български народни танци, характерни танци, модерен танц, спортни танци, улични танци (брейк, хип-хоп и др.), мажоретки.
Успешното представяне в национални или международни танцови конкурси може да бъде оценявано и на живо, по време на провеждащия се конкурс от жури, излъчено от катедра „Хореография“, Факултет по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Лице за контакт: проф. д.изк. Анелия Янева, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.