В Университетската библиотека на ЮЗУ „Неофит Рилски“ бяха представени книгите „Баш майстора завинаги“ и „Баща ми – Баш майстора“, посветени на обичания от поколения зрители български актьор Кирил Господинов.

Изданията представи дъщерята на големия артист Веселина Господинова. Тя не скри вълнението си от срещата със студенти и преподаватели в Югозападния университет и благодаря на ректора проф. д-р Борислав Юруков и Университетската библиотека за съдействието.

 „За мен днешният ден е изключително вълнуващ и специален, тъй като аз съм на работното място на моята майка – проф. Мирослава Кортенска, която посвети повече от 20 години на академичната си дейност в Югозападния университет“, каза Веселина Господинова.

             Тя пренесе публиката в семейния свят на Баш майстора. Разказа за актьорската кариера на Кирил Господинов, за любимите му роли и филми и представи интересни факти от снимачния процес на филмовата поредица „Баш майсторът“. Веселина Господинова запозна публиката с проекта, посветен на баща й, по който работи почти 7 години. През това време създава пътуващата изложба „Баш майстора завинаги“ и две книги, посветени на големия български актьор.

Първата й книга „Баш майстора завинаги“ е посветена на 85 години от рождението на Кирил Господинов, а втората книга Веселина Господинова посвещава на майка си – проф. Мирослава Кортенска.

Книгата „Баща ми – баш майстора“ е документален разказ за една легенда, крайно лично откровена, проследяваща отношенията баща – дете. Веселина Господинова публикува всички документи, плакати от спектакли, истории от снимачната площадка и семейни снимки, събирани през целия им живот. Стотиците филми, снимани през годините са старателно описани. Веселина Господинова сподели, че уникалното в тази книга са предоставените кадри от Българската национална филмотека, които са предоставени единствено за това издание.

Срещата завърши с прожекция на филма „Баш майсторът на море“, който студенти и преподаватели гледаха с голям интерес.

Гостуването на Веселина Господинова в Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе част от националното турне „Една легенда се завърна и завинаги ще остане в сърцата“.