Най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев бе гост в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той се срещна със студенти, преподаватели и граждани, пред които разказа за първите си стъпки в гимнастиката, за успехите, които е постигнал и за трудностите, които е срещал по време на състезателната си дейност.

Деканът на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Миглена Симонска, ръководителят на катедра „Спорт“ доц. д-р Даниела Лекина и заместник-деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Даниела Томова приветстваха легендарния гимнастик с „добре дошъл“. Доц. Лекина представи част от най-големите му постижения, а Йордан Йовчев от своя страна благодари за топлото посрещане и интереса към срещата с него.

Носителят на четири олимпийски медала, двойният световен шампион на земя и халки, участникът в шест олимпиади сподели, че успехите, които е постигнал до голяма степен се дължат на учителите, педагозите и треньорите, с които е работил през годините. Йовчев отбеляза, че образованието е изключително важно, че спортът и образованието трябва да вървят ръка за ръка. Той сподели, че се занимава с гимнастика от 7-годишен, а първите си стъпки в този спорт прави с треньора Иван Славчев в Пловдив.

Йордан Йовчев разказа за олимпиадата в Атина, когато несправедливо му бе отнет златният медал и бе връчен на представителя на домакините Димостенис Тамбакос. Йовчев сподели, че не крие лоши чувства към гръцкия спортист и отбеляза, че Тамбакос няма вина за случилото се.

Най-добрият ни гимнастик разказа, че винаги се е стремял да постига високи резултати. През годините е намирал различен тип мотивации, търсил е формулата, която го кара да дава максимума от себе си и се е опитвал винаги да подобрява резултатите си. Йовчев не скри, че е преминал през трудности, но отбеляза, че неуспехите са част от играта и човек трябва да извлича поуки от тях. Според него усиленият труд и амбициите рано или късно дават резултати, а за да е успешен човек трябва да е постоянен и да показва максимума от себе си. Йордан Йовчев сподели, че е удовлетворен от постигнатото в професионален план. 

Преподавателите, студентите и гражданите, дошли да се срещнат с Йовчев, го изпратиха с аплодисменти и благодариха за възможността да чуят от първо лице любопитни факти от живота на легендарния гимнастик.