Природо-математическият факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ организира за поредна година състезание за проект по информатика, информационни системи и информационни технологии. Целта на състезанието е да предостави възможност на кандидат-студентите да демонстрират знания и умения в областта на компютърните науки.

Проектите могат да бъдат разработени в следните направления:

  • Дигитална рисунка - Компютърните рисунки могат да бъдат изработени с програма по избор (Adobe Photoshop, Corel DRAW, Adobe Illustrator, Microsoft Paint, Corel Painter Classic и др.). Да не съдържат добавени готови графични обекти или други компютърни рисунки. Да са нарисувани със свободна ръка и с помощта на инструментите за рисуване на използвания графичен редактор. Рисунките трябва да бъдат във формат A4.
  • Дигитален колаж - Компютърните колажи (плакати) могат да бъдат разработени с програма по избор. Да комбинират фотографски и/или графични изображения с текст. Да представят цялостна идея, свързана с избрана от кандидата тема. Те могат да бъдат подписани от техните автори с инициали, пълни имена, кратко име и т.н. Колажите трябва да бъдат във формат A4.
  • Компютърна презентация - Компютърната презентация трябва да бъде създадена с помощта на Microsoft PowerPoint и да съдържа авторски текстове. Дизайнът на презентацията да бъде създаден изцяло от участника в конкурса. Използваните фотографии, графични изображения и други обекти да не нарушават авторските права на трети лица. Броят на слайдовете да бъде поне 10 като на първия слайд да бъде посочено заглавието на презентацията, имената на автора и ръководителя (ако има такъв).
  • Уеб сайт - Акцентът е чрез използването на подходящи информационни технологии да се създаде съвкупност от логически свързани уеб страници, които имат общ адрес в Интернет. Сайтът може да съдържа текст, снимки, графични елементи, звук, анимация и видео. Сайтът трябва да бъде реално съществуващ и достъпен чрез публичен уеб сървър. Проектите се представят чрез архив на файловете на сайта и описателна част (формат docx или pdf), която включва: използвани технологии, основни етапи при разработване на уеб сайта и реализирани функционалности.
  • Софтуерно приложение – Софтуерен продукт с графичен потребителски интерфейс на български или на английски език, който оптимизира или решава конкретна задача и е с практическо приложение за крайния потребител. Идеите могат да бъдат пряко свързани с подпомагане и/или подобряване на съвременния начин на живот. Етапите на реализация и функционалностите на проектите трябва да бъдат описани в текстов документ (формат docx или pdf), а при наличие на софтуерно приложение, пълният му програмен код също трябва да бъде предоставен.

Кандидат-студентът трябва да изпрати освен един от посочените проекти и лични данни: трите имена, училище, клас, адрес, тел., e-mail и специалността/ите, за които би искал да кандидатства. Участието в състезанието е безплатно.


ФОРМУЛЯР
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧАСТНИК

Проектите трябва да бъдат изпратени в срок до 30 май 2022 г., на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Резултатите от състезанието ще бъдат обявени на сайта на университета, а участници ще бъдат информирани лично.

Отличените ученици ще получат сертификат и право за кандидатстване и записване в специалностите „Информатика“ или „Информационни системи и технологии“

Адрес за кореспонденция:

2700 гр. Благоевград, ул. „Иван Михайлов“ 66

Югозападен университет „Неофит Рилски“

Природо-математически факултет, Катедра „Информатика“

Тел. 0882 998 721

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.