Кръгла маса по случай Световния ден на околната среда се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието беше организирано от катедра „География, екология и опазване на околната среда“ към Природо-математическия факултет.

Научният форум бе открит от ръководителя на катедрата доц. д-р Емилия Патарчанова.

Приветствие към участниците от името на ректорското ръководство отправи заместник-ректорът по образователни дейности – бакалавърски програми и акредитация доц. д-р Вяра Кюрова.

Официални гости на събитието бяха кметът на село Коларово Евгени Мицков, заместник-кметът на община Банско Магдалена Юсева, Снежина Кръстева-Якимова –  директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград, Емилия Петрова – директор на дирекция „Административно, финансово и правно обслужване“ към РИОСВ, директорът на Регионалната дирекция на горите – Благоевград инж. Сашко Попов, Светлана Вучкова – директор на дирекция „Контрол на околната среда“ към РИОСВ. Сред гостите бяха и Галина Цветкова – главен експерт в направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ към РИОСВ, Милка Данчова – главен инспектор в Регионалната здравна инспекция – Благоевград, експертът в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Ванина Мицева, инж. Китан Китанов – „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, както и еколозите на община Кочериново и община Бобошево – Катя Селска и Десислава Борисова.

Работата на кръглата маса започна с представянето на детайлен анализ на биоразнообразието в Югозападна България от гл. ас. д-р Александър Пулев. В презентацията си той подчерта важността на опазването на различните видове растения и животни, които съществуват в Югозападна България, и обърна внимание на специфичните заплахи и предизвикателства пред биоразнообразието в региона. Гл. ас. д-р Галина Безинска постави акцент върху използване на картографията и географските информационни системи за постигане на екологична устойчивост и подчерта необходимостта от по-широкото им използване за решаване на предизвикателствата, свързани с екологичната устойчивост.

Голям интерес сред присъстващите предизвика презентацията на доц. д-р Красимир Стоянов, който представи състоянието и развитието на университетската геоложка сбирка.

Обект на задълбочена дискусия бе темата, разглеждаща приложението на дистанционните методи при анализ на компонентите на околната среда, представена от гл. ас. д-р Мирослав Иванов. Засегнат бе важен аспект, свързан с картографирането и дигитализирането на околната среда. Д-р Иванов поясни, че чрез използването на географски информационни системи и други съвременни технологии, се създават подробни карти и цифрови модели на различни компоненти на околната среда. Тези инструменти играят ключова роля в управлението на природните ресурси, планирането на градските зони и справянето с екологичните предизвикателства.

Възможностите за устойчиво бъдеще на туризма в дигиталната епоха разгледа гл. ас. д-р Владимир Караджов. Той посочи като пример как използването на виртуална реалност и разширена реалност дава възможност на туристите да изследват различни дестинации преди действителното им посещение. Това може да намали необходимостта от физически пътувания и съответно да ограничи въглеродните емисии.

В кръглата маса взе участие и Ангелина Филиповска от катедра „Здравни грижи“. Чрез своя доклад тя постави фокус върху важността на изследването на факторите, които оказват негативно въздействие върху общественото здраве, и по-специално върху честотата и тежестта на сърдечно-съдовите заболявания. 

Научният форум завърши с ползотворна дискусия, в която се включиха и гостите, като изразиха своята готовност да подпомогнат реализацията на проекти, които ще допринесат за устойчивото развитие на региона и подобряване на общественото здраве.