Факултетът по изкуствата бе домакин на кръгла маса на тема „21 май – Европейски ден на „Натура 2000“. Събитието откри проф. д.н.к. Васил Марков от катедра „Културология“, който изтъкна дългогодишното сътрудничество между Югозападния университет и Дирекция „Национален парк Рила“ и особено сътрудничеството в изследването на скалния феномен „Марков камък“ под Царев връх – едно от най-високо разположените тракийски светилища на територията на България.

Проф. Марков изрази надежда за задълбочаване на сътрудничеството между двете институции в изследване на природното и културно-историчестото наследство на територията на Парка и прилежащия му хинтерланд.

 Доц. д-р Стефан Кирилов и инж. Николина Георгиева от Дирекция „Национален парк Рила“ представиха европейската мрежа, включените в нея български територии в частност територията на Рила. Специален акцент бяха ландшафтът, растителнте, животинските и гъбните видове от дивата флора, фауна и микота на Парка.

Доц. Емилия Патарчанова от катедра „География“ изрази удовлетворение от темата на кръглата маса и подчерта, че България, за разлика от добре урбанизираната Западна Европа, има шанса да запази непроменени ландшафти. Доц. Патарчанова подкрепи желанието на Дирекцията да запази Рила във възможно най-чистия ѝ натурален вид, какъвто да остане и за поколенията след нас.

В кръглата маса взеха участие студенти, докторанти и преподаватели от специалностите  „Култура и медии“, „Култура и културен туризъм“ на Факултета по изкуствата, от специалност „История“ на Правно-историческия факултет и от катедра „География“ на Природо-математическия факултет.