Клуб „Старобългаристика“, който бе основан в началото на летния семестър на 2023/2024 учебна година със студенти и преподаватели от Филологическия, Правно-историческия и Философския факултет, проведе семинар „Старобългарски ръкописи“ в Рилския манастир.

На 16.05.2024 г. около 20 студенти от специалностите „Българска филология“, ПОБЕЧЕ, „Археология“, както и чуждестранни студенти по програма „Еразъм“ посетиха Светата обител в рамките на проект „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ по ННП „Българистика“с координатор доц. д-р Р. Цонев. Организатори на събитието бяха доц. д-р Е. Азманова-Рударска и доц. д-р Л. Перчеклийски. Включиха се и преподавателите доц. д-р Св. Томанова, гл ас. д-р М. Багашева и гл. ас. д-р М. Накова.

Главната цел на семинара бе да представи книжовните богатства на Рилската средновековна школа, където се съхраняват средновековни ръкописи, старопечатни и възрожденски книги. Уредникът на манастирската библиотека Евгения Иванова изнесе завладяваща беседа за изключително ценните притежания от XII до XIX век, сред които са и Рилските глаголически листове – единствените ръкописи с глаголица, които се съхраняват на територията на днешна България. От времето на Възраждането силно въздействие предизвика докосването до книжовното наследство на Неофит Рилски, както и на Софроний Врачански („Неделник“).

Студентите имаха рядката възможност да разгледат старобългарската книжнина и така да се докоснат до чудото на писаното слово през Средновековието. Впечатляващ бе изгледът на средновековната книга, украсена със златни елементи, скъпоценни камъни и сребърен обков, които символизират безценния дар на знанието.