На 14 май 2024 г. в Библиотеката на Филологическия факултет при Югозападния университет „Неофит Рилски“ бяха представени монографии и сборници на българистична тематика. Събитието е част от дейностите по ННП „Българистика“ и, както беше подчертано, неслучайно се провежда в периода между 11 и 24 май – двете дати, в които отбелязваме делото на св.св. Кирил и Методий.

Първото издание, с което присъстващите имаха възможност да се запознаят, беше монографията на Радослав Цонев „Българският разговорен синтаксис“, представена от доц. д-р Биляна Тодорова. Трудът  е събрал дългогодишните наблюдения на автора върху разговорната реч и нейните синтактични особености и е едно от малкото цялостни изследвания по посочената проблематика.

Сборникът „Българистиката по света. Филологията у дома“, който е събрал текстовете на участниците в едноименната международна научна конференция, проведена в периода 12-14.10.2023 г. в Югозападния университет с участието на колеги с подчертан интерес към българистиката от български и чуждестранни университети, беше представен от доц. д-р Гергана Падарева-Илиева. В изданието са публикувани 29 текста, разделени в пет секции. Първата секция е посветена на проблемите, свързани с българистиката зад граница, следват доклади с разнородна тематика, която включва лингвистични, литературоведски и методически  въпроси.

Доц. д-р Лъчезар Перчеклийски представи третата книжка на периодичното издание „Лингвистични проблеми“. В нея са публикувани текстовете от проведената на 1 и 2 юни 2023 г. традиционна научна конференция „Лингвистиката – история, предизвикателства, перспективи“, организирана от Катедрата по български език. Това издание на конференцията беше посветено на проф. д-р Лилия Илиева. В книжката са включени 41 текста на учени от България, Великобритания, Украйна, Грузия, Албания, Русия, Словакия, разделени в 8 секции. Статиите включват предимно въпроси, свързани с разностранните научни интереси на проф. Илиева – католическата книжнина, историческото и съпоставителното езикознание, съвременния български език и пр.

Представен беше от доц. д-р Радослав Цонев  и сборникът от текстовете на участниците в XVII национални филологически четения за студенти и докторанти в чест на светите братя Кирил и Методий. Това издание е част  от дълга, почти двадесетгодишна традиция, която дава възможност на студентите и докторантите  да представят своите проучвания в престижен научен форум и да ги публикуват в академично издание. В седемнадесетата книжка на сборника, включен в регистъра на Националния център за информация и документация (НАЦИД), намират място 13 текста в секция „Езикознание“ и 7 текста в раздел „Литературознание“.


Както подчерта модераторът на събитието доц. Биляна Тодорова, изданията разкриват разнородната авторска и редакторска дейност на преподавателите и студентите от факултета, който е едно от водещите  филологически звена в страната.