За седма поредна година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведоха докторантско училище и докторантска научна сесия, организирани от Философския факултет.

Двудневният форум, който премина хибридно, бе открит от декана на Философския факултет проф. д-р Борис Манов. Той приветства участниците в събитието и подчерта, че Философският факултет е факултетът с най-голяма относителна тежест по отношение на докторантското обучение в рамките на Югозападния университет. Професор Манов отбеляза, че във факултета се обучават над 90 докторанти от различни страни по света.

Работата на докторантското училище започна с академична лекция на ас. д-р Иво Минков, който детайлно представи методологията и параметрите на дисертационния текст. Следващата тема, която беше подложена на дискусия и въпроси бе „Автентичност на текст и проблемът с плагиатството“, представена от доц. д-р Наташа Ангелова.

Докторантската научна сесия даде поле за изява на над 50 български и чуждестранни докторанти. Те представиха и дискутираха разработки, посветени на научните им занимания в сферата на психологията, социологията, философията и политологията.

Засегнати и обсъдени бяха сериозни обществени проблеми, свързани с трафика на хора, със сигурността и безопасността, със социалната интеграция на настанените в домове за възрастни хора, с демографската криза, домашното насилие и др.

Докладите на участниците в научния форум ще бъдат публикувани в специален сборник, посветен на събитието.