Юбилейна научна конференция по случай 30 години от създаването на специалност „Философия“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието бе открито от ръководителя на катедра „Философски и политически науки“ доц. д-р Силвия Кръстева.

Приветствие от името на ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков поднесе проф. д.изк. Йордан Гошев – заместник-ректор „Информационно обслужване, медии и кариерно развитие“ в мандат 2019 – 2023 година. Той благодари на преподавателския състав за високия професионализъм и отдаденост, които показват в своята работа и определи като голям успех второто място, което специалност „Философия“ заема в тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

От името на г-н Ивайло Златанов – началник на Регионално управление на образованието – Благоевград (РУО), организаторите и участниците в конференцията поздрави г-жа Екатерина Текерска – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Благоевград.

С емоционално приветствие към студентите и преподавателите се обърна и проф. д-р Борис Манов – декан на Философския факултет. В словото си той акцентира върху постигнатите резултати и отличителните характеристики на специалност „Философия“ и подчерта, че наред с втората позиция в националната класация, специалността е акредитирана с оценка 9.40 (при максимални 10), което е най-високата оценка сред всички бакалавърски програми в университета.

Пленарната сесия на научния форум започна с разказ за философското начало на Югозападния университет от проф. д.ф.н. Валентин Канавров, който припомни интересни и любопитни факти от възникването на специалност „Философия“ и първите записани студенти. В научната част на своето изказване той представи „Метафизиката между Machenschaft и зигетика, всъщност като екзистенциално устройване на човека и света“, където засегна проблема за спецификите на мисленето и процеса на трансцендентализиране.

Проф. д.н. Лазар Копринаров говори за „Kleider machen Leute, или за обличането на човешкото тяло като антропотехника“ в няколко различни философски перспективи. В своя пленарен доклад проф. д.ф.н. Нонка Богомилова засегна темата за „Достойнството на философията“ и достойнството на човека. Доц. д-р Майя Георгиева постави акцент върху взаимовръзката на „Философия и философска антропология“ в перспективата на Хайдегеровото питане за Битието.

В тематичната сесия участие взеха преподаватели от катедра „Философски и политически науки“, докторанти и студенти. Доклади представиха доц. д-р Силвия Кръстева, доц. д-р Антоанета Николова-Георгиева, доц. д-р Гергана Попова, доц. д-р Ива Манова, гл. ас. д-р Невена Крумова, ас. д-р Иво Минков, докторантите Даниела Дралева и Венцислава Венчова, както и студентите Деница Москова и Любима Ангелова.

Основните теми на конференцията провокираха любопитни дискусии относно естеството на философското мислене, същността на философията и нейната роля в образованието, културата и организацията на ценностите. Не бяха подминати и актуалните въпроси на съвременното технологично общество, техниката и изкуствения интелект.

След дискусионния панел студентите, преподавателите и гостите се почерпиха с ефектна торта под формата на книга, специално приготвена за юбилея.