В периода 31 октомври – 7 ноември 2023 година в Югозападния университет  „Неофит Рилски“ се проведе кариерна борса със студенти по професионално направление „Филология“.

 Борсата се организира по проект BG05M2OP001-2.016-0019 „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Техническия университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния“,  финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Събитието беше открито от проф. Магдалена Панайотова, декан на филологическия факултет и координатор на проекта. Тя представи участниците и програмата на събитията.

           По време на борсата студентите имаха възможност да се запознаят с работата в телевизия и радио, представени от д-р Добрина Богданова, директор на БНТ 2, и д-р Росинка Проданова от БНР, Благоевград. Лекция на тема  „Моето интервю за работа“ изнесе Лена Станева от „Анимакс ООД“.

На 7 ноември беше организирано мащабно  кариерно сафари  с участие на работодатели от бизнеса, дигитални частни компании, училища, Българска академия на науките (БАН), Регионално управление на образованието (РУО), Университетско издателство, преводачески и туристически агенции.

Преди кариерната борса студентите бяха запознати от учен от Институт на БАН с перспективите за професионална реализация у нас и в чужбина, а Дамян Станев от „Персонал инвест“ предложи кратка лекция на тема „Нови тенденции на пазара на труда у нас и на международно ниво“.

След края на събитието студентите разговаряха с представителите на бизнеса и зададоха своите въпроси, свързани с информация за кариерните възможности в различни сектори, с тенденциите на пазара на труда у нас, както и с перспективите за професионална реализация.