МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
гр. София 1000, бул. „Княз Дондуков” № 2А, www.mon.bg


На основание чл. 4, чл. 5 и чл. 7 от Постановление № 44 на Министерския съвет от 2019 година за осигуряване на преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища

ОБЯВЯВА ЗА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР

на преподаватели по български език и литература за академичната
2023/2024 година в следните чуждестранни висши училища:

Висше училище Населено място Държава
Прешовски университет Прешов Словакия
 

I. Изисквания към кандидатите
I.1. Минимални изисквания, предвидени в Постановление № 44 на Министерския съвет от 2019 г. за осигуряване на преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища:
     1.1. Да заемат към момента на кандидатстването академична длъжност по трудово правоотношение в държавно висше училище в България или в научен институт с акредитация в професионално направление „Филология“ от област на висшето образование „Хуманитарни науки“ и сключено споразумение с Министерството на образованието и науката:
     1.1.1. Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”
     1.1.2. Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”
     1.1.3. Софийски университет “Св. Климент Охридски”
     1.1.4. Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”
     1.1.5. Югозападен университет “Неофит Рилски”
     1.1.6. Институт за български език „Професор Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките
     1.1.7. Институт по литература към Българската академия на науките
1.2. Да имат най-малко образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Филология“ от област на висшето образование „Хуманитарни науки“.
1.3. Да имат най-малко три години преподавателски стаж (през последните пет години) във висше училище.
1.4. Да владеят английски, френски, немски или езика на страната, в която ще бъдат командировани, на ниво минимум B2 от Общоевропейската референтна езикова рамка.

I.2. Изисквания към кандидатите, заявени от чуждестранното висше училище:
Прешовски университет
− Завършено висше образование 2-ра степен по специалност български език и литература, като позицията е подходяща и за абсолвент.
− Лекционната натовареност и учебни дисциплини в образователно-квалификационните степени “бакалавър” и “магистър” – 10 часа седмично.

II. Начин на провеждане на процедурата за подбор:

1. Кандидатите подават заявление и формуляр за участие в процедурата за подбор и прилагат необходимите документи, посочени в обявата – във висшите училища или научен институт по т. 1.1.
2. Ректорът на съответното висше училище или директорът на научния институт представя в Министерството на образованието и науката поименен списък на кандидатите и подадените документи.
3. Подборът на кандидатурите за преподаватели в чуждестранни висши училища се извършва от Комисия за подбор на преподаватели по български език и литература в чуждестранни университети, определена със заповед на министъра на образованието и науката.
4. Всеки кандидат може да кандидатства за всички обявени преподавателски места. За всяко преподавателско място се подава отделен комплект от документи.
5. Комисията за подбор на преподаватели по български език и литература в чуждестранни университети провежда интервю с допуснатите кандидати.
6. До интервю не се допускат кандидати, които не са представили всички необходими документи или представените документи не удостоверяват изпълнението на изискванията по т. I за съответното чуждестранно висше училище.
7. Кандидатите се уведомяват по електронна поща за датата, часа на започване и мястото на провеждане на интервюто в Министерството на образованието и науката.
8. Интервюто се провежда по график, който се обявява в деня на провеждането – от председателя на Комисията за подбор по т. II. 3.
9. В заседанията на Комисията за подбор може да участват представители на съответното чуждестранно висше училище или на дипломатическото представителство на държавата при проявен интерес от тяхна страна.
3
10. Избраният от Комисията кандидат се одобрява от съответното чуждестранно висше училище.

III. Необходими документи за участие в процедурата за подбор

1. Заявление и формуляр по образец, приложени към настоящата обява, до ректора на съответното висше училище или директора на научен институт по т. I.1. за участие в процедурата;
2. Автобиография;
3. Мотивационно писмо;
4. Копие на документ за придобито висше образование, научна степен и/или академична длъжност;
5. Списък с научните трудове и публикации (ако е приложимо);
6. Копие от трудова и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ изискуемия стаж;
7. Копие на документ, удостоверяващ владеенето на чужд език;
8. Други документи по преценка на кандидата (описват се).

IV. Срок и място за подаване на документите

Документите се подават в срок до 14 ноември 2023 г. (вторник) в държавното висше училище или научния институт, в което кандидатът заема длъжност по трудово правоотношение към момента на кандидатстване:
1. Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”;
2. Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“;
3. Софийски университет “Св. Климент Охридски”;
4. Шуменски университет “Епископ Константин Преславски“;
5. Югозападен университет “Неофит Рилски”;
6. Институт за български език „Професор Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките;
7. Институт по литература към Българската академия на науките.