За осма поредна година Техническият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ беше домакин на Международната научна конференция за студенти и млади учени. Участие взеха над 100 студенти, докторанти, млади учени и техните ръководители и ментори от висши училища у нас и в чужбина.

Научният форум се проведе в Университетския център „Бачиново“ под патронажа на ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Конференцията беше открита от декана на Техническия факултет проф. д-р инж. Снежина Андонова. Тя пожела успех на всички участници и подчерта, че за целия преподавателски колегиум на факултета е чест и удоволствие да работят в екип със Съюза на специалистите по качество в България, които са инициатори на конференцията. Проф. Андонова отбеляза, че научният форум дава поле за изява на студенти, докторанти, млади изследователи и учени от български и чуждестранни университети, колежи и институти, както и възможност за обмяна на опит и добри практики между младите учени от различни висши училища у нас и в чужбина.

Научният форум се проведе хибридно, като присъствено взеха участие над 30 студенти и млади учени, изследователи и техните научни ръководители, а онлайн, в платформата BigBlueButton, се включиха над 80 участници.

Работата на конференцията започна с пленарен доклад на тема „Същност и параметри на научна школа“, който бе представен от проф. д.т.н. Георги Тасев – почетен председател на Съюза на специалистите по качество в България. Пред участниците бяха изнесени и доклади, свързани със специфичните изискванията за разработване, представяне и защита  на докторски дисертации.

По повод откриването на конференцията бяха получени поздравителни адреси от проф. д.т.н.  Л. Н. Теппер от Техническия университет в Тел Авив, проф. д.м.н. Владимир Уткин от Новосибирски медицински университет, проф. д-р Живко Давчев от Университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие,  акад. Христо Белоев – ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и от декани на факултети  на ЮЗУ „Неофит Рилски“.