Ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков и ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проф. д.н. Ирена Петева подписаха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност. Чрез него Югозападният университет се включва като асоцииран партньор в изпълнението на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“, одобрена с решение на Министерски съвет  №731/21.10.2021 г.

Партньорството между двете висши училища ще създаде възможности за разработване на научни изследвания, обмен на информация и научно-технически ресурси, както и организиране на образователни и научни събития в областта на националната сигурност. Целта е да се формулират практически решения на съвременните предизвикателства в сектора на националната сигурност, подобряване на качеството на образованието и повишаване на научните постижения.

Подписаният договор е важна стъпка към утвърждаване на Югозападния университет „Неофит Рилски“ като водещ научен център в областта на националната сигурност и заявка за разширяване на сътрудничеството с други университети в страната.