За поредна година студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ отбелязаха Международния олимпийски ден с факелно бягане около езерото в парк „Бачиново“. Инициативата бе организирана от Община Благоевград и Олимпийски клуб Благоевград със съдействието на Българския олимпийски комитет.

Събитието бе открито от проф. д-р Атанас Георгиев, преподавател във Факултета по педагогика и почетен президент на Българската федерация по ориентиране. Той поздрави  участниците от името на доц. д-р Даниела Томова, заместник-декан на Факултета по педагогика и член на Комисията „Национална олимпийска академия“. Приветствие отправи и кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.

Сред официалните гости бяха проф. д.изк. Йордан Гошев – заместник-ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“, доц. д-р Даниела Лекина – ръководител на катедра „Спорт“, Кирил Илиев – спортист №1 на Благоевград за 2022 г. и др.

Символичният олимпийски огън бе запален от легендарния български гимнастик Йордан Йовчев. Той е сребърен медалист от XXVIII летни олимпийски игри в Атина през 2004 г., двукратен бронзов медалист от XXVII летни олимпийски игри в Сидни през 2000 г., двоен световен шампион, участвал е  в шест олимпиади.

В бягането се включиха над 100 участници – студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт“ и „Спорт“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, треньори и деца от спортните клубове в Благоевград, учители по физическо възпитание и спорт, ученици и хора със специални потребности.

Участниците в кроса получиха тениски с олимпийския символ, осигурени от Българския олимпийски комитет и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.