Югозападният университет „Неофит Рилски“ беше съорганизатор на работна среща на участниците в COST акция CA20130 – European MIC Network – New paths for science, sustainability and standards (Euro-MIC), която се проведе в Пловдив. Сред съорганизаторите на престижния форум бяха и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Институтът по електрохимия и енергийни системи „Академик Евгени Будевски“ на Българската академия на науките.

Главни организатори на мащабното събитие бяха официалните представители на България в управителния комитет на акцията – проф. д.н. Марио Митов (ЮЗУ „Неофит Рилски“) и доц. д.н. Йолина Хубенова (ИЕЕС-БАН, ПУ), чието активно участие в работните групи на консорциума допринесе за избора на България и Пловдив като атрактивно място за провеждане на тазгодишната работна среща.

В двудневния форум участваха над 100 представители от 20 държави, в т.ч. България, Турция, Чехия, Италия, Сърбия, Унгария, Швеция, Швейцария, Дания, Португалия, Великобритания, САЩ, Германия, Косово, Босна и Херцеговина, Австралия, Финландия, Норвегия, Гърция и Белгия.

Наред с председателя на COST акцията д-р Андреа Корт (Bundesanstalt für Materialforschung und Prüfung – Германия), зам.-председателя доц. Торбен Сковхус (VIA University College – Дания), както и лидерите на петте работни групи, в срещата взе участие и представителят на COST Асоциацията г-н Матю Борг.

Основната цел на тази COST акция е да се създаде активна Европейска мрежа (Euro-MIC), която да обедини усилията на експерти както от академичните среди, така и от индустрията, за ограничаване последствията от т.нар. микробиологично повлияна корозия – явление, което застрашава целостта и сигурността на изградената инфраструктура по цял свят.

По време на форума беше дискутиран постигнатият до момента напредък от отделните работни групи в рамките на COST акцията, както и бъдещи дейности, насочени към създаването на ефективно интердисциплинарно сътрудничество за ускоряване на напредъка в диагностиката, мониторинга и смекчаването на последствията от микробиологично повлияната корозия. Доц. Хубенова обяви пред всички участници инициатива за създаването на национално сдружение по биокорозия, което да обедини експертизата на представителите на научните институции и индустрията в България за намиране на адекватни решения по проблемите, свързани с микробиологично повлияната корозия.