Публична лекция на тема „Как се казват младите българи днес?“ в рамките на проекта „Личните имена в България в началото на 21. век“ към Фонд „Научни изследвания“ бе представена в Югозападния университет „Неофит Рилски“. По покана на Филологическия факултет и Катедрата по български език гост-лектори бяха доц. д-р Мая Влахова-Ангелова и гл. ас. д-р Надежда Данчева от Секцията по ономастика на Института за български език „Акад. Л. Андрейчин“ при Българската академия на науките.

Събитието бе открито от доц. д-р Радослав Цонев – ръководител на Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Той представи лекторите и ръководителя на проекта и на Секцията по ономастика – проф. д.ф.н. Анна Чолева-Димитрова, която преподава и в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Доц. д-р Мая Влахова-Ангелова и гл. ас. д-р Надежда Данчева поставиха акцент върху актуалното състояние на имената на новородените в 21. век, тъй като проучването именно на личните имена на новородените дава възможност да се ориентираме едновременно за степента на съхраняване на традициите и за силата на увлеченията по антропонимните моди.

Учените изследват имената в осемте най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен за периода 2008 – 2018 г. В топ 3 при мъжките лични имена за страната са Александър, Георги и Мартин, а при женските – Виктория, Мария и Никол.

Най-често срещаните женски имена в Благоевград са Никол, Виктория и Йоана. При мъжките лични имена на първо място е Александър, следван от Георги и Никола. Данните от изследванията за Благоевград показват, че се откроява подчертан интерес към мъжките лични имена на български исторически личности, предимно владетели: Калоян, Борис, Ивайло и Асен. Почти напълно липсват лични имена от народната традиция. Единственото име, което се открива, е Пламен. Налагат се чужди пред домашни форми за едно и също лично име в Благоевград: Кристиан, Кристиян вместо Христо и др.

Учените от Българската академия на науките отбелязаха, че през последните години се наблюдава тенденция за създаване и заемане на нови и екзотични имена.