Студенти  и преподаватели от специалностите „Култура и медии“ и „Връзки с обществеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ участваха в среща дискусия „Живата журналистика, която се проведе в Националния пресклуб на БТА в Благоевград.

Студентите имаха възможност да се докоснат до експерти от практиката и да почерпят от техния ценен опит.

За предизвикателствата пред професията и мисията, бързо, точно и обективно да информираш обществото за новините от деня, разказаха Десислава Велкова – кореспондент на БТА в Благоевград,  Иван Лазаров – репортер в БТА, Красимир Николов – фоторепортер в БТА, Александра Димитрова – журналист в информационна агенция „Инфомрежа“, Росинка Проданова – журналист в БНР – Радио Благоевград и Пролет Трифонова – експерт „Връзки с обществеността“ в Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград.

Специалистите споделиха реални и любопитни случки от своята практика, разказаха за предизвикателствата и трудностите, които срещат в работата си. Основен акцент бе поставен върху обективността в журналистиката, бързината и качеството на информацията, както и върху фотожурналистиката.

Бъдещите журналисти и PR специалисти получиха съвети да бъдат критични, да не се позовават на неназовани източници и да спазват професионалните стандарти на професията. Практиците посъветваха още студентите винаги да си задават въпроса какъв ще е ефектът от тяхната работа.

Основните въпроси, които студентите задаваха към практиците, бяха свързани с борбата с фалшивите новини и плагиатството, работата на терен, комуникацията с различни институции и др.