На 29 октомври 2024 г. от 10:00 ч. в зала 1412, Учебен корпус № 1, ще се проведе научен семинар по проблемите на философия на математиката и математическото моделиране. Това е вторият научен форум, организиран по проект „Център за изследване на виртуалната реалност към Философски факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“ към Фонд „Научни изследвания“, КП-06-Н80/3. Научният форум е в работната програма на първия модул по проекта, посветен на изследователска работа по фундамента на логиката, математиката и технологиите.

Научният семинар ще представи началните резултати в подходите към съвременните теоретични проблеми и иновативни изследвания в областта на философия на математиката, комбинираща теоретичните изследвания на философията, логиката и фундаменталните математически теории. Съвременните проекции чертаят възможността на всеобща теория и система на математиката. В търсенето на новия хоризонт пред математиката могат да се набележат интересни решения, свързани с математическото моделиране на интелигентните системи.

Проблематиката е адресирана с широк интердисциплинарен обхват към всеки, който има изследователски интерес към фундаменталните проблемите на математиката, нейните съвременни перспективи и особено към обучението и преподаването на математиката днес.

За повече информация и за заявяване на доклад: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.