2022-10-27

Изявеният композитор и пианист проф. д.н. Филип Павлов представи новата си книга  „Музиката – изповед на душата“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

 Водещ на събитието „Среща с автограф“, част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата“, бе заместник-деканът на Факултета по изкуствата проф. д-р Иванка Влаева. Проф. Влаева не скри радостта си, че именно тя ще представи поредната книга на проф. Павлов и отбеляза, че има огромен респект към него.

 

„Творец, композитор, гениален пианист, с хиляди концертни изяви по света. Човек с много педагогически опит. Учител, но от класическите, традиционните учители с голямо „У“. Тези, които те учат не само как да решиш определен брой задачи, но ти дават познания за света и за живота. Човек с доста таланти, който освен със звук, с тонове, работи и със словото. Многопластова творческа личност, надарен писател, поет, човек на света, който е избрал да остане в България и да направлява своето творческо битие тук“, с тези думи проф. Влаева описа проф. д.н. Филип Павлов.

В книгата „Музиката – изповед на душата“ са включени статии, интервюта, рецензии, научни изследвания, свързани с творческия живот на проф. д.н. Филип Павлов през последните 20 години.

Част от „Среща с автограф“ бяха Диляна Стоянова, Божидара Каракичева и Емилия Атанасова от класа по пиано на Златка Таскова-Стойчева. Талантливите деца от Центъра по изкуствата в Благоевград изпълниха пиесите „Слънчев залез“ и „Скок – подскок“ на проф. Павлов.

Събитието завърши с изпълнение на проф. д.н. Филип Павлов, който представи една от творбите на проф. д.изк. Йордан Гошев, посветена на проф. Ростислав Йовчев. Проф. Гошев поздрави проф. Павлов и му благодари, че винаги е представял великолепно произведенията му.