За поредна година студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ отбелязаха Международния олимпийски ден с факелно бягане около езерото в парк „Бачниново“.

            Събитието бе открито от доц. д-р Даниела Томова, заместник-декан на Факултета по педагогика и член на Комисията „Национална олимпийска академия“ към Българския олимпийски комитет. Приветствие към участниците отправи и кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Символичният олимпийски огън бе запален от олимпийската шампионка с ансамбъла ни по художествена гимнастика от Токио 2021 – Мадлен Радуканова и бронзовата медалистка от ХХII летни олимпийски игри в Токио 2020 – Евелина Николова.

В кроса, организиран със съдействието на Българския олимпийски комитет и Община Благоевград, се включиха над 100 участници, сред които деца от спортните клубове в Благоевград, учители по физическо възпитание и спорт и ученици.

Участниците във факелното бягане получиха тениски с олимпийския символ, осигурени от Българския олимпийски комитет и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.