„За университета е привилегия да бъде домакин на тази конференция“, каза проф. д-р Николай Марин – ректор на Югозападния университет, който откри форума. Той посочи още, че университетът, който е част от Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, се отнася с изключителна признателност и уважение към работата на учителите зад граница.

За участие в конференцията в ЮЗУ „Неофит Рилски“ пристигнаха над 40 представители на български училища от три континента – Европа, Азия, Америка.

Лектори на събитието бяха проф. д-р Стилиян Стоянов, доц. д-р Гергана Падарева-Илиева и гл. ас. д-р София Мицова от Филологическия факултет, експерти по ННП „Българистика“. Проф. Стоянов дискутира с учителите предизвикателствата на разбирането на литературния текст в началния етап на обучението. Доц. д-р Гергана Падарева-Илиева и гл. ас. д-р София Мицова представиха един фонетичен и социолингвистичен поглед върху усвояването на българския език като втори. В свободен дискусионен форум бяха споделени добри практики, идеи и иновативни решения.