Тържествено бе открит тазгодишният Летен семинар по български език и култура, организиран от Филологическия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той е част от дейностите, предвидени по Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Тази година сред нашите гости и участници са преподаватели от Университета „Фан Ноли“ в гр. Корча, учители от община Булкиза, Албания, както и преподаватели и ученици от Димитровград, Сърбия – всички те са с български корени и нетърпеливи да се потопят в традиционния български бит и култура.

Семинарът бе официално открит от Декана на Филологическия факултет доц. д-р Радослав Цонев, който приветства участниците и им пожела ползотворни занимания и приятен престой, а преподавателите от организационния екип посрещнаха гостите с питка по стара българска традиция, което създаде топла и приятелска атмосфера.

Целта на Летния семинар е популяризиране и утвърждаване на българистиката в международен план чрез изучаване на български език, литература, история, изкуство, бит и традиционна култура, осмислени като основни компоненти на българската народност.

Първата лекция от поредицата, предвидена в програмата, бе посветена на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Темата, представена от доц. д-р Елена Азманова-Рударска, предизвика голям интерес сред участниците и постави високо ниво на дискусията още в началото на семинара.

Изключително внимание привлече презентацията на доц. Мария Анастасова и гл. ас. д-р Павел Филипов, които представиха историята на град Благоевград, културното и историческо наследство на региона. Те запознаха гостите и със специалностите в различните факултети на Югозападния университет и възможностите за продължаващо обучение и квалификации, които университетът предлага.

Летният семинар по български език и култура продължава с разнообразна програма, която включва практически занятия по български език, лекции с хуманитарна насоченост и културни мероприятия, целящи да запознаят курсистите с интересни факти от историята на българския език, с особеностите на неговите диалекти и с редица актуални проблеми, свързани със съвременното състояние на езика. Очакваме с нетърпение предстоящите събития и сме сигурни, че те ще бъдат изключително ползотворни и вдъхновяващи за всички участници.