Югозападният университет „Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи. Събитието се провежда със съдействието на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към Министерството на външните работи на Република България.

Инициативата е продължение на тридневния обучителен семинар, провел се през месец април тази година, в който взеха участие 52-ма директори и учители от български училища в Украйна и Молдова.

В периода 8 – 12 юли учениците и учителите ще посетят знакови културни и исторически обекти като Рилския манастир, Роженския манастир „Рождество Богородично“, комплекс „Ванга“ в с. Рупите и Регионалния исторически музей в Благоевград. Предвидени са и посещения в STEM центровете на университета, където гостите ще се запознаят с възможностите за получаване на висше образование в България, както и с иновативните технологии и програми, които университетът предлага.

В първия ден от визитата участниците бяха приети от вицепрезидента Илияна Йотова, която поздрави ректора проф. д-р Николай Марин за инициативата и за усилията и всеотдайността, които ръководството влага в подкрепа на българските общности зад граница.

В най-близко бъдеще предстои и посещение на ученици от Молдова, които също ще се включат в семинара. Тези събития са част от дългосрочната стратегия на Югозападния университет за насърчаване на образователния обмен и културното сътрудничество между България и българските общности в чужбина.