13-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“ отново събра в Китен фолклорни таланти от целия свят, превръщайки морското градче в истинска сцена на традициите и културното наследство. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие изпълнители от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България, които внесоха пъстротата и многообразието на своите национални фолклорни традиции.

За студентите от Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ това бе отличен завършек на учебната 2023/2024 година. Събитието донесе множество отличия за представителите на катедра „Музика“. Те спечелиха специалната награда на кмета на община Приморско Иван Гайков за показания талант и професионализъм, както и диплом „Лауреат I степен“. За високите художественотворчески резултати доц. д-р Бинка Добрева получи приза „Пазител на фолклора“.

Поздравления към студентите от вокално-инструментална група „Песнопойци и свирачи“ и оркестър „Свирджии“ отправи доц. д-р Бинка Добрева.

„Благодаря ви, наши студенти, за доверието, за любовта към фолклора, за желанието ви за успешност и за жаждата ви за знания“, каза доц. Добрева в своето поздравително слово и допълни: „Вие създадохте красиви музикални моменти и радост на публиката. Благодаря на колегите от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ – доц. д-р Клавдия Камбурова, доц. д-р Крум Иванов, доц. д-р Биляна Топалова и техните студенти – за доброто сътрудничество и документирането на нашите концерти и събития.“

За оказаното доверие и подкрепа при осъществяването на участието във фестивала, тя благодари на ректора на Югозападния университет проф. д-р Николай Марин и на декана на Факултета по изкуствата доц. д-р Валери Пастармаджиев.