В Университетския център „Бачиново“ се проведе практически семинар на тема „Следващото поколение: общественото здраве днес и утре“, организиран от катедра „Логопедия“ и Балканската асоциация по невромодулация, биофийдбек и неврофийдбек. Научният форум беше част от инициативите, чрез които Факултетът „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ отбеляза Шестата европейска седмица на общественото здраве.

Целта на събитието беше да запознае участниците  с най-новите тенденции в областта на невромодулацията, неврофийдбек и биофийдбек методите при консултиране, диагностика, терапия и въздействие при деца, подрастващи и възрастни.

В семинара взеха участие водещи експерти и специалисти от практиката от България и  чужбина. Те споделиха своя опит и знания, предоставяйки ценна информация за приложението на съвременните методи в ежедневната клинична работа. Сред тях бяха доц. д-р Димитър Колев, д.м. от Югозападния университет „Неофит Рилски“, началникът на отделението по неврология към МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен проф. д-р Пламен Божинов, д.м., Агнешка Дейнович-Величков – невротерапевт, обучител по биофийдбек и неврофийдбек към „АДЕА – Център за ум и знание“, доц. д-р Дончо Донев от Бургаския свободен университет, Маргарита Белчовска – магистър „Клинична логопедия“, клиничен невропсихолог и неврофийдбек терапевт, Любов Миронова – педагог и основател на „Училище за съзнателни родители“, Наталия Василева – музикален терапевт, музиколог и пианист от Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София.

Със свои продукти и технологии за въздействие се включиха Доменик Божек – официален представител на ELMIKO, Полша, Радослав Щерев – сертифициран специалист и обучител по невротехнологии за стимулация на мозъка „Брейн Амиго“,  София и Апостол Апостолов – представител на „Медикосервиз“, Варна.

По време на семинара бяха обсъдени новите възможности и предизвикателства, свързани с внедряването на тези иновативни технологии в практиката на общественото здраве.

Форумът предизвика голям интерес сред професионалистите в областта на общественото здраве и студентите, които имаха възможност да научат повече за бъдещето на здравните грижи, както и да се запознаят с потенциалните ползи от иновативните методи.