На 11 юни във Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Ана Лулева и гл. ас. д-р Любка Ненова изнесоха лекции на тема „Българското традиционно народно облекло“.

Проф. Ана Лулева говори за богатството на традиционното облекло, като акцентира не само върху пъстротата на женската носия, но и върху дълбокото ѝ смислово съдържание. Тя изтъкна важността и значението на традиционния костюм за българската културна идентичност.

Във втората част на събитието гл. ас. д-р Любка Ненова проследи произхода, семантиката и направата на някои видове шевици, с които изобилства българското женско везано облекло - дървото на живота, елбетицата, канатицата, костенурката и др. Беше направен интересен паралел между различните стилове в развоя на шевиците и развоя и украсата на средновековната българска ръкописна книга.

На събитието, организирано от ас. д-р Павлина Солачка, присъстваха студенти и преподаватели от Филологическия и други факултети, както и студенти, които изучават български език в университета.

Лекцията бе представена в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Координаторът за Югозападния университет доц. д-р Радослав Цонев закри събитието с обещание за следващи интересни срещи в рамките на Програмата.