В периода 15 – 16 май 2024 г. в София и в Благоевград се проведе националната конференция „Ценностите. Класика и актуалност“. Събитието беше организирано от катедра „Философски и политически науки“ към Философския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и секция „Култура, естетика, ценности“ към Института по философия и социология (ИФС) на Българската академия на науките (БАН).

Конференцията събра изследователи от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Института по философия и социология към БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Университета за национално и световно стопанство.

Научният форум бе открит от директора на ИФС към БАН проф. д.с.н. Емилия Ченгелова. Тя приветства участниците и подчерта значението на ценностите за развитието на човешката цивилизация.

Домакин на втория ден от събитието беше Югозападният университет „Неофит Рилски“. Приветствие към участниците от името на ректора проф. д-р Николай Марин поднесе заместник-ректорът доц. д-р Петрана Стойкова. В словото си доц. Стойкова подчерта, че форумът е уникален за българските научни изследвания и предоставя възможност за дебат и рефлексия върху перспективата на ценностите в съвременния динамичен и глобален свят.  

В Югозападния университет конференцията започна с откриването на изложбата „Между Аз и Мен“ на Юлиана Хичева и Галина Йотова. Изложбата проблематизира връзката между автопортрета и интенцията на Другия, в което Аз-ът би могъл да се открие.

Представените над 30 доклада тематизираха ценностите от най-различни ракурси: през възможността да бъдат конструирани универсални ценности и тяхната завладяваща и нормираща сила, до практическата им реализация в живота и за всяка една общественозначима дейност на човека.

Беше поставен акцент върху темата за образованието и ценностите – как да ги преподаваме, достатъчен ли е личният пример на учителя, за да учи на ценности и тяхното приемане.

В оживените дискусии се представяха и сблъскваха различни ценностни перспективи, но и се демонстрира належащата необходимост от национален и световен дебат върху природата и значението на ценностите.