В Регионалния исторически музей – Благоевград се проведе годишното модно ревю на специалност „Дизайн и технологии за облекло и текстил“ към Техническия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Събитието събра преподаватели, студенти и гости, като подчерта интеграцията на инженерни решения в модния дизайн и показа широкия спектър от умения, които студентите придобиват в университета.

На годишното модно ревю бъдещите инженери показаха множество креативни и иновативни колекции. Всяка от тях демонстрира уникален стил и оригинален подход към модния дизайн, включващ технически елементи и концептуални идеи. Представените модели са разработени под научното ръководство на ас. инж. Умме Капанък и със съдействието на проф. д-р инж. Снежина Андонова, гл. ас. д-р Йорданка Ангелова и гл. ас. д-р Огнян Георгиев.

Студентите от специалност „Дизайн и технологии за облекло и текстил“ представиха колекция „Деним“, проектирана и изработена от дизайнерите Антония Чобанова и Елица Кадрева. Нестандартни комбинации и ярки цветове се съчетаваха в колекцията „Цветен хаос“ на Иван Керемедчиев, а Мариана Пета впечатли публиката с колекцията си „Сигнал“. Ефирни облекла от нежни и меки материи, вдъхновени от магията на лятната нощ, представи Зелихе Шайгова в колекцията си  „Сън в лятна нощ“.

Бяха представени и колекциите „Модерно провокативно мислене“ и „Матине“  на Мартин Якимов, Пламен Крондев и Мирослав Фърков. „Различна“ бе името на колекцията на модния дизайнер Юлияна Димитрова. Създаваща усещане за свобода и безгрижие бе колекцията „Въздушен рай“ на дизайнерите Ивана Илкова и Венета Запрева. Дрехи, които излъчват младежки дух и свежест, подчертаващи енергията на младостта, показа модният дизайнер Милена Перчинкова в колекцията си „Влюбена в младостта“.

По време на събитието присъстващите имаха възможност да видят и модели, разработени под ръководството на докторанти  към катедрата, водещи обучение по специалност „Дизайн и технологии за облекло и текстил“.

Учениците от Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ – София Ангелина-София Янкова, Дарина Харачерова, Даниела Харизанова, Никол Върбанова, Красимира Владимирова и Васил Йоневски представиха тоалетите от дипломните си проекти, разработени под научното ръководство на докторант маг.-инж. Милена Вельова. Дипломните си проекти, разработени съвместно с докторант маг.-инж. Мария Колева, показаха и учениците от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ – София  Мина Благоева, Ася Иванова и Сарина Петрова.

В края на ревюто преподавателите от Техническия факултет изразиха гордостта си от постигнатото и отбелязаха значението на подобни инициативи за развитието на студентите и подготовката им за реални професионални предизвикателства.