На 22 май 2024 г. се проведе публична лекция на доц. д-р Люба Спасова от Института по философия и социология към Българска академия на науките на тема „Специфика на изследванията по проблемите на интеграция и включване“.

Въведението на лекцията запозна присъстващите с идеята за интеграцията като динамичен процес и спецификата на социалното включване, насочено към подобряване на условията, при които индивидите и групите участват в обществото.

Голям интерес сред студентите и дискусия предизвика примерът за приложение на изследователска методология чрез действено включване на страни, засегнати от конкретен проблем. Доцент Спасова постави акцент върху доближаването на подобен проучвателен процес до учебна среда, свързана с практически решения на проблемни ситуации. В хода на дискусията лекторът илюстрира примери от своята изследователска практика по редица международни научни проекти.

Лекцията завърши с очертаване на нагласи и тенденции относно частния и институционалния принос за интегриране на хора с право на хуманитарна защита в българското общество.

Събитието се организира със съдействието на Комуникационния център към Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.