Като част от инициативите, организирани в рамките на Европейската седмица на общественото здраве в Благоевград бе проведена информационно-образователна кампания за превенция и контрол на хроничните незаразни болести на тема „Информирано общество, здраво бъдеще“.

Събитието, организирано от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград в партньорство с Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Община Благоевград, не само представи полезна информация и ресурси за превенция на хроничните болести на общността, но и събра голям брой заинтересовани участници.

Факултетът „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се включи в кампанията с представители от катедрите „Здравни грижи“, „Кинезитерапия“, „Логопедия“ и „Медико-социални науки“. В инициативата взеха участие и представители на различни фирми, които предложиха богата гама от активности и съвети за подобряване на здравето и благополучието.

Участниците бяха впечатлени от разнообразните тематични кътове, в които се извършваха консултации, скрининг процедури и диагностика на различни хронични заболявания. На мястото беше налична мобилна лаборатория, която осигури възможност на посетителите да направят кръвни изследвания и да получат бързи и надеждни резултати.

Европейската седмица на общественото здраве, която се проведе между 13 и 17 май 2024 година, допринесе за повишаване на осведомеността на обществото относно важността на здравословния начин на живот и превенцията на болестите. Този вид инициативи не само насърчават сътрудничеството и обмена на знания между специалистите, но и вдъхновяват хората да се грижат повече за своето здраве.