На 15 май 2024 г. в Университетския център „Бачиново“  се проведе Студентска научна конференция, организирана от Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на Югозападния университет. Конференцията е част от програмата на Европейската седмица на общественото здраве, провеждаща се в периода 13 – 17 май 2024 г. под мотото „Здравето е политически избор!“. Организаторите, преподаватели от катедра „Логопедия“, посрещнаха над 150 участници.

По време на форума бяха представени научноизследователски разработки на студенти и докторанти, разработени съвместно с преподаватели от катедрите „Кинезитерапия“, „Спорт“, „Здравни грижи“, „Логопедия“, „Медико-социални науки“ и „Анатомия и физиология“.

Докладите на участниците бяха приети с голям интерес и предизвикаха оживени дискусии.

В рамките на конференцията бе представено и мобилно приложение за картографиране, което да предоставя информация за достъпността на обществените пространства, да насърчи студентската и гражданска ангажираност, да подкрепи социалното включване, както и да подпомогне създаването на по-достъпни физически и цифрово европейски институции и градове.

Създаването на приложението е финансирано от програма „Еразъм+“ по проект „Map4Accessibility“, в който Югозападният университет е партньор. Партньори в проекта са и университети и сдружения от Италия, Белгия, Германия, България и Португалия.

Събитието е отразено в страницата на Европейската асоциация на общественото здраве  (EUPHA), HW 6 (https://eupha.org/euphw_page.php?p=HW6 ).