На 10 май 2024 г. в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) приключи практическото обучение за студенти от специалностите „Право“ и „Международни отношения“ в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски‘‘ под академичното наставничество на гл. ас. д-р Йорданка Нонева-Златкова.

Студентите бяха запознати с дейността и организацията на Комисията за защита на личните данни и работата на нейните специализирани дирекции от съответните ръководители. Фокус в представянето беше поставен върху производствата пред КЗЛД, актуалните и нови моменти във връзка с изкуствения интелект, автоматизираното взимане на решения и директивата e-privacy. Конкретни казуси от практиката по прилагане на механизмите за сътрудничество и съгласуваност, както и цялостната дейност на Европейския комитет по защита на данните, бяха обект на внимание на младите участници. Бяха обсъдени също възможностите за професионална реализация на нашите студенти в КЗЛД.

На участващите студенти бяха връчени сертификати за успешно преминаване на практическото обучение от г-н Христо Аламинов,  началник отдел ,, Международно сътрудничество и управление на проекти‘‘ в КЗЛД и  д-р Августин Янчев, старши експерт в Дирекция „Правно-аналитична, информационна и контролна дейност“.

Практическото обучение се проведе като естествено продължение на изучаваната от студентите учебна дисциплина „Защита на личните данни в ЕС и трети държави“ по  проект № 101047808 с наименование „European Data Protection: Post pandemic effects and new dimensions”(EDP-PPEND), който се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм +“ 2021-2027, действие по инициативата „Жан Моне“ в областта на висшето образование.