Студентите Величка Райчева и Валерия Стаменова от специалност „Българска филология“, IV курс, както и докторантите към Катедрата по български език Елена Бикова и Лалка Георгиева взеха участие в Единадесетата международна конференция за млади слависти, която се проведе в Университета „Л. Йотвьош“ (ELTE), Будапеща, на 8.05.2024 г. В престижния форум участваха 74 млади учени от университети в Унгария, Полша, Чехия, Гърция, Италия, Русия, Словакия, Сърбия, Черна гора и др.

Участието на Величка Райчева и  Валерия Стаменова в конференцията беше осъществено благодарение на съдействието и финансовата подкрепа на Студентския съвет към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В сутрешното заседание на смесената българо-украинска секция докторант Лалка Георгиева представи своето изследване на тема „Имена на средства за действие (номина инструменти) в Цариградската Библия от 1871 г.“. По-нататък в работата на секцията  Валерия Стаменова съпостави синтактично-стилистичните употреби в разказите „Рибката“ от Емил Андреев и „Болният ат“ от Здравка Евтимова. Докладът на Величка Райчева пък проследи сюжетните сходства и различия и разгледа в компаративен план  синтактичните  особености на два други  разказа – „Серафим“ на Йордан Йовков и „Рум“ на Здравка Евтимова.

В следобедното заседание докторант Елена Бикова представи презентацията си, озаглавена „За някои езикови особености на българските кулинарни видеокли­пове“. Докладите на участничките от Югозападния университет бяха  приети с голям интерес и предизвикаха оживени дискусии.

На 9.05.2024 г. студентите и докторантите се включиха активно в следконферентната програма на Института по славянска и балтийска филология към Университета „Л. Йотвьош“ и участваха в изложение на различните специалности, които предлага Институтът. Те подкрепиха преподавателите и студентите от специалност „Българска филология“ в ELTE, като участваха в представянето на български народни обичаи и хора.