На 8 май Катедрата по германистика и романистика отбеляза 460 години от рождението на Уилям Шекспир със семинар на тема „Is Shakespeare still our contemporary?“ Събитието се организира по инициатива на гл. ас. д-р Елена Калъпсъзова, преподавател по английска литература, съвместно със студентите от специалност „Английска филология“, трети курс.

В първата част на семинара д-р Калъпсъзова  говори за непреходността на Шекспировото драматургично и поетическо творчество. В презентацията си тя обърна внимание на някои проекти, чийто стремеж е да доближат Шекспировите пиеси и сонети до възприемателните нагласи на съвременния човек чрез използването на дигитални технологии.

Във втората част на семинара трима студенти от специалност „Английска филология“  представиха своите интерпретации на четири сонета, в които според тях разбирането за любовта и нейните проявления резонират с тези на нашето съвремие. София Падарска представи своя артистичен прочит на сонет 113. Марио Иванов, автор и на плакат, свързан с темата на семинара, говори за избора си да интерпретира сонети 18 и 130 като добави към текста видео, мелодия и глас. Ивана Стойчева, която изработи и брошурата с подбраните за семинара сонети, представи темата за непреходността на истинската любов в сонет 116 чрез откъси от популярен сред младите хора телевизионен сериал.

Събитието предизвика голям интерес у студентите от няколко специалности във факултета – „Английска филология“, „Приложна лингвистика“, Английски език: превод и комуникации“, „ПОБЕЧЕ“, както и на техните преподаватели и гости.