На церемония по приемственост на академичното ръководство проф. д-р Николай Марин встъпи в длъжност ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

По време на официалното събитие досегашният ректор проф. д-р Борислав Юруков връчи символите на ректорската власт – ректорската огърлица и жезъла на висшето училище на новия ректор проф. д-р Николай Марин.

 „Носете високо огъня на знанието и просветата и работете усърдно за утвърждаване името на нашия университет и за благоденствието на нашето отечество“, с тези думи проф. Юруков се обърна към своя приемник. Той му пожела още здраве, сили и мъдрост, за да ръководи успешно през следващите четири години най-голямото висше училище в Югозападна България.

Приветствие към представителите на академичната общност и гостите отправи и новоизбраният ректор за мандат 2023 – 2027 година проф. д-р Николай Марин.

„Приемам с голямо смирение възложената ми високоотговорна длъжност на ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ от академичната и студентската общност. В действията си ще се ръководя от закона и интересите на нашия университет. Ще  бъда ректор на всички , защото всяка светска власт се дава и произхожда от Бога, за да служи на човеците“, каза новият ректор проф. д-р Николай Марин.

„Днес обществената и образователна среда е динамична и напрегната, но считам, че обединяването на усилията на всички ни могат да допринесат за по-доброто развитие на университета ни“, отбеляза още проф. Марин и допълни, че Югозападният университет отваря нова страница в своята дейност, в която водещи ще бъдат приемствеността, мъдростта и разума.

С приветствие към проф. Марин и благодарствени думи към проф. Юруков се обърна Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той изрази задоволството си от доброто сътрудничество между двете институции и пожела на новия ректор да продължи мисията на Югозападния университет да работи в полза на отечеството и народа. Неврокопският митрополит дари на ректора проф. д-р Николай Марин рядко издание на Библията.

По повод тържествената церемония на досегашния ректор и на новоизбрания ректор бяха връчени благодарствено писмо и подарък от председателя на Окръжен съд – Благоевград г-н Петър Узунов, благодарствени грамоти от командира на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов, цветя с послание от кмета на Благоевград г-н Методи Байкушев. Бяха получени поздравителни адреси и от други образователни и научни институции, от представители на централната и местната власт и бизнес организации от града и региона.

Сред гостите на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на Благоевград Методи Байкушев, областният управител Мария Димова, председателят на Окръжен съд – Благоевград Петър Узунов, командирът на Трето бригадно командване – Благоевград полковник Митко Балтов, Росен Стойнев – изпълняващ функцията директор на Териториална държавна агенция „Национална сигурност“ – Благоевград, Христо Ангелов – заместник областен управител на област Благоевград, Боряна Шалявска – заместник-кмет по образование и бизнес развитие в Община Благоевград, Петър Байкушев – член на Съвета на настоятелите на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

След края на официалното събитие започна първото си заседание Академичният съвет на Югозападния университет за мандат 2023 – 2027 година, на което, след тайно гласуване, бяха избрани нови заместник-ректори. За образователните дейности, бакалавърските програми и акредитацията в университета ще отговаря доц. д-р Вяра Кюрова, заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие ще бъде доц. д-р Петрана Стойкова, за ресор „Магистърски програми и продължаващо обучение“ ще отговаря доц. д-р Илия Недин.