За втора поредна година с ученическа конференция на тема „Мога и знам философия“ бе отбелязан Световният ден на философията в Югозападния университет.

Форумът бе открит от доц. д-р Силвия Кръстева, ръководител на катедра „Философски и политически науки“. Тя честити на всички празника на любимата наука и отбеляза изпълнената роля на научния форум  – да създаде истинска изследователска общност в Югозападна България  по проблемите на философското познание от училището до университета.

Приветствие към участниците поднесе и г-жа Екатерина Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Благоевград. Тя подчерта значението на философията в съвременното българско образование за критическото мислене и личното развитие на младите хора.

Д-р Невена Крумова откри работните сесии и благодари на участниците за интересните теми, като отвори форума към очакванията на всички за наситена с открития и нови идеи програма.

Една от водещите и най-разисквани теми бе „Философията и изкуственият интелект“. Д-р Иво Минков постави тази тематична линия с доклад на тема „За възможността на една трансцендентална критика на изкуствения интелект“. Свои идеи, есета и философски размисли върху Платон, Ницше, Хегел, Камю представиха студенти от специалност „Философия“ и от магистърска програма „Философия и психоанализа“.

Програмата продължи с филм, създаден от изкуствен интелект, представен от учениците от РПГ „Никола Стойчев“ – Разлог с ръководител д-р Анета Тумбева. С интересни и иновативни презентации за съвременните перспективи пред изкуствения интелект се представиха и учениците от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград и ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград.

Три отбора ученици, организирани от Джени Ахмед, преподавател по философия в ПГ „Никола Йонков Вапцаров“ – Белица, разискваха необходимостта от образованието в съвременното общество, както и проблемите на екологията и социалното неравенство.

С презентация за философията и личното призвание като отговорна и ангажирана позиция се изяви отборът на НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев, с ръководител Вангелия Гюдженова.

Учениците от ПГ „Христо Ботев“ – Дупница, с ръководител Велислава Горова,  представиха своите есета по теми, свързани със съвременното образование, с проблемите, стоящи пред съвременните философски търсения – от личния кръг до глобалните политически и социални процеси.

Втората сесия, открита от д-р Николай Ценков, беше съпътствана с оживена дискусия за модела на образованието, за потребностите на учениците от живи и завладяващи дебати в часовете, от стимулиране на личното отношение и за необходимостта от профилиране на образованието, което да е съобразено с интересите на учениците. По тази тема своите разсъждения представиха и учениците от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с ръководител Милена Методиева.

Образованието като сила на младите хора и основа на успешната им реализация бе и позицията на учениците от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог, чийто ръководител е Милена Кандева.

Отборът на Професионалната гимназия по транспорт в град Разлог, с ръководител Татяна Тинчева, показа философията като една интердисциплинарна и обща платформа за справяне с проблемите на постглобалната цивилизация. Това са и отговорностите и задълженията на съвременния човек в глобалния свят, според учениците от ПГ „Пейо К. Яворов“ – Петрич с ръководител Недко Пандов.

 Отборът на ПГИТ „Професор д-р Асен Златаров“ – Петрич, с ръководители Ваня Фроликова и Силвия Корчева, представиха тема от областта на гражданското образование.

Със силен отбор и разнообразни теми се изявиха и учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, ръководени от Екатерина Икономова и Ира Начева. В своите есета и презентации участниците оживено дискутираха и защитиха значението на философията и на хуманистичния ѝ заряд както за съвременните млади хора, така и за обществото като цяло.