Сборникът „Българистиката по света. Филологията у дома“ съдържа доклади от Международната научна конференция, която бе проведена през октомври 2023 година в рамките на ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Организатор на Форума бе Филологическият факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. В Сборника са включени 29 статии на 35 учени. Текстовете преминаха през анонимно рецензиране и одобрените намериха място в съдържанието, разпределени в пет раздела – Българистиката по света, Лингвистика, Филология. Литература. Култура, Превод, Методика на преподаването по български и чужд език


Първият раздел „Българистиката по света“ предлага интересни проучвания, посветени на българистиката на университетско равнище във Великобритания и Ирландия на младия изследовател Антъни Хойт-Уест и изисквания към учебниците по български език за говорещи японски език на Кента Сугаи. Сред публикациите намери място и обзорът на проучванията на езика на Павликянската общност в Сърбия, чиито автори са Далибор Соколович и Анджела Реджич, преглед на българистиката в Московския държавен университет, направен от Татяна Фед, както и статия, посветена на ролята на Виктор Григориевич в развитието на българистиката в чужбина с автор Татяна Брага.

В останалите четири раздела са поместени най-нови изследвания на видни и млади учени филолози от 18 университета и научни институции от страната и чужбина.

В редакторската колегия се включиха експертите от ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ от Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, а Сборникът бе отпечатан от Университетското издателство на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Сборникът ще бъде добавен към Националния референтен списък на НАЦИД, а също така предстои да бъде включен и в световни библиотеки и бази с научна информация.