Студенти и докторанти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ взеха участие в Неофитовите четения, които се проведоха в гр. Банско. Събитието е част от програмата за националните чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски.

Студентско-докторантският семинар бе открит от Неврокопския митрополит Серафим. Той изказа своята благодарност към ръководството на Югозападния университет за съдействието при изготвянето на цялостната програма, чрез която се отбелязва годишнината.

Приветствие към студентите и докторантите отправи и ректорът на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков, който им пожела да бъдат достойни последователи на делото на големия български просветител.

Проф. д-р Валентин Китанов, който беше модератор на събитието, подчерта, че идеята на организаторите е Неофитовите четения „Личности, институции, традиции в образованието и духовността“ да се превърнат в ежегодни. Всички участници ще получат сертификат, а докладите ще бъдат издадени в електронен сборник.

По време на дискусията, след края на първата сесия, деканът на Правно-историческия факултет проф. д-р Николай Марин поздрави студентите за труда, който са положили при разработването на своите доклади.

На семинара присъстваха още кметът на община Банско Иван Кадев, Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий и зам.-председателят на организационния комитет на честванията доц. д-р Димитър Тюлеков.

Второто събитие за деня се състоя във фоайето на НЧ „Никола Вапцаров – 1894 г.“. Изложбата, озаглавена „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветиел, основоположник на новобългарското образование“, бе открита от проф. д-р Валентин Китанов. Тя се представя за първи път пред публика и е по проект на Националния музей на образованието в гр. Габрово.

След изложбата жителите и гостите на Банско имаха възможност да присъстват на театралния спектакъл „От корен към върха“, посветен на живота и делото на Неофит Рилски. Програмата продължи и на следващия ден със Света литургия в църквата „Света Троица“, след което бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника в родния му дом.