В качеството си на асоцииран партньор на университетската мрежа Aurora Alliance и в изпълнение на дейности в тази връзка, Югозападният университет „Неофит Рилски“ бе домакин на уъркшоп и среща дискусия.

Събитията, организирани от Стопанския факултет, са свързани с реализацията на проект „Design and implementation of a training course on Sustainable Entrepreneurial Ecosystems (SEE)“ на Vrije Universiteit Amsterdam (VU) за сътрудничество с Югозападния университет.

Уъркшопът, който се проведе на 11 юли 2023 г., бе открит от декана на Стопанския факултет проф. д-р Преслав Димитров. Приветствие към участниците и гостите отправи и проф. д-р Мария Станкова – заместник-декан по качеството на обучение. Лектор бе проф. Енно Масурел – експерт и преподавател по предприемачество във Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Специален акцент на събитието бе поставен върху теми, свързани с устойчивото развитие и предприемачеството в сферата на туризма, както и с възможностите за изграждане и подкрепа на устойчиви предприемачески екосистеми в Югозападна България. Присъстващите представители на академичния състав, студенти и докторанти, имаха възможност да се запознаят с новостите при провеждането и публикуването на научни изследвания.

На срещата дискусия, която се проведе на 12 юли 2023 г., бяха обсъдени полезни въпроси, свързани с начините за избор на регион, идентифицирането на ключови играчи, както и с възможностите за функционирането на екосистемите в рамките на региона.

В дискусията взеха участие и ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград, представители на читалището в гр. Белица по проект „Работилница за традиционни занаяти“, Здравка Чимева от ЕТ „Здравка Чимева – Алфатур“ – Благоевград, Красимир Андонов – директор на Национален парк „Рила“ и София Илкова – експерт на парка, Красимира Хаджикосева от Център „Европа директно“ – Благоевград, както и представители на други неправителствени организации, свързани с туризма и устойчивото развитие.