Доц. Албена Накова – заместник-директор на Института по философия и социология към Българска академия на науките и д-р Елица Димова – преподавател в Института, изнесоха лекция пред студенти от специалностите „Социология“ и „Връзки с обществеността“. Екипът от БАН представи резултати от проект „Факторна детерминираност на „икономиката в сянка“ и подходи за ограничаването й в българското общество“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

В лекцията бяха засегнати въпроси за толерантността на българското общество към икономиката в сянка, нагласите и оценките за икономиката в сянка като социално-икономически феномен, относителните дялове и честотата на проявление на икономиката в сянка в българската икономика като цяло и на браншово равнище, типичните сенчески практики и др. Голям интерес сред студентите предизвика темата за работа без договор, на договор със скрити клаузи и причините, ползите и последствията от това.

Според лекторите дискутирането на тези теми е важно за повишаване на осъзнатостта на младите хора за вредите от сенчестата икономика и практики, доколкото резултатите от изследванията показват, че едни от най-толерантни към сенчести практики са младите хора до 35 години, студентите и учащите.

Присъстващите студенти стигнаха до извода, че неспазването на законите не помага за осигуряване на по-добри условия за работа и по-добро заплащане.