Д-р Стефано Кобелло, представител на „Европейски полюс на знанието“ (Europole) – мрежа от образователни институции за педагогически изследвания и иновации в Европа, бе гост във Факултета по педагогика на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Посещението на д-р Кобелло във Факултета по педагогика бе по покана на ръководството на факултета след забележителното му онлайн участие в юбилейната конференция „Образование без граници – реалности и перспективи“, която факултетът организира през ноември 2021 г.

Едноседмичната визита на д-р Кобелло започна със среща с ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с европейските образователни политики и бе договорен договор за сътрудничество между университета и „Европейски полюс на знанието“.

Програмата продължи със среща с ръководството на Факултета по педагогика и ръководителите на катедри, на която присъстваха деканът доц. д-р Янка Стоименова, заместник-деканът доц. д-р Даниела Томова, ръководителят на катедра „Управление на образованието и специална педагогика“ проф. д-р Пелагия Терзийска, ръководителят на катедра „Предучилищна и училищна начална педагогика доц. д-р Валентина Чилева и председателят на Съюза на учените – клон Благоевград доц. д-р Красимира Марулевска.

В рамките на два дни д-р Стефано Кобелло изнесе заинтригуващи лекции пред преподавателите, докторантите и студентите от всички специалности на Факултета по педагогика, посветени на новостите в европейското образование, обобщавайки богатия си международен опит.

Първата тема, която д-р Кобелло представи, бе „Иновации в образованието. Обучение в просоциални ценности – добри практики psv. Europole.org“. В срещата активно участие взеха проф. д.ф.н. Рена Дюлгерова от Българската академия на науките и Иглика Ангелова – национален координатор за България към Europole от Центъра за творческо обучение на БАН и директор „Образователни програми“ на „Сирма Медия“.

Голям интерес сред академичната общност предизвикаха лекциите „Социологически модел на приобщаващото обучение на деца с увреждания. Семейната педагогика – измерение семейства с деца с увреждания“ и „Обучение в просоциални ценности – добри практики psv. Europole.org“. Освен студентите от Факултета по педагогика на срещите присъстваха и студенти от Филологическия факултет.

По време на посещението си в България д-р Кобелло проведе срещи-дискусии на тема „Иновации в образованието. Европейски образователни политики“ с ръководните екипи и учителите на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Рупите и VIII СОУ „Арсени Костенцев“, Благоевград (базово иновативно училище).

Гостът от Италия бе посрещнат изключително сърдечно от учениците на г-жа Катя Стоева в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с подготвена литературно-музикална програма. Голям интерес предизвика посещението и проведената беседа при разкопките на античния град Хераклея Синтика, както и посещението на местността „Рупите“ и храма „Света Петка Българска“.

Културната програма, която ръководството на Факултета по педагогика бе подготвила, включваше също така посещение на Рилския манастир и на музея към него. Посещението на д-р Стефано Кобелло се превърна в истински празник за Факултета по педагогика по време на пребиваването му.

Предстои включване на преподавателите, докторантите, както и на практикуващи учители от Благоевград, с. Рупите и други части от областта в курс на Иглика Ангелова „Роботиката срещу тормоза“ към Факултета по педагогика и участие на преподаватели в конференция на БАН, по проблемите на социалното изключване и алиенация.