Проектът „Непридружени малолетни и непълнолетни деца и младежи мигранти“ (Unaccompanied Foreign Minors (UFM), изпълняван от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ръководен от проф. д-р Преслав Димитров, получи висока положителна оценка от Италианската национална агенция „Еразъм+“ – INAPP.

С официално писмо, което е изпратено на 2 май 2023 г., INAPP одобрява окончателния доклад по Проекта и дава своята висока положителна оценка за неговото изпълнение.

Проектът „UFM“, финансиран по програма „Еразъм+“ от Италианската национална агенция „Еразъм+“, бе изпълнен съвместно от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в качеството му на организация-партньор и италианския социален кооператив „Арти е Мастиери (Arti e Mastieri)“ в качеството на водещ партньор. Продължителността на проекта бе 12 месеца (10.12.2021 г. – 30.11.2022 г.). Общият бюджет на проекта беше 30 000 евро, от които 13 795 евро за Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„UFM“ беше насочен към повишаване на квалификацията на социални асистенти, работещи с непридружени непълнолетни чужденци в България и Италия. По време на неговото изпълнение проектът получи активно съдействие и подкрепа от страна на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, както и от Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград на Агенцията за социално подпомагане.