Преподавателите в Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Илинка Димитрова, доц. д-р Ралица Станоева, гл. ас. д-р Бояна Гъркова, гл. ас. д-р Надежда Борисова, гл. ас. д-р Радослав Чайров и гл. ас. д-р Мирослав Иванов се срещнаха с ученици и учители от област Перник по покана на Регионалното управление на образованието в Перник.

Доц. д-р Илинка Димитрова представи пред учениците възможностите за обучение в Природо-математическия факултет на Югозападния университет. Тя ги запозна със специалностите, които факултетът предлага, с материалната база, както и с възможностите за стипендии и мобилности по програма „Еразъм+“. Доц. Димитрова обърна специално внимание на това, че студентите в специалностите от професионалните направления 1.3. „Педагогика на обучението по…“, 4.1. „Физически науки“, 4.2. „Химически науки“ и 4.5. „Математика“ се обучават безплатно и получават допълнителна стипендия.

На събитието, което се проведе в Обединен детски комплекс – Перник, присъстваха и студентките Бенина Свиленова и Надя Миткова от специалност „Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии“, и Десислава Шокалова от специалност „Технологии на обучението по математика и информатика“, които вече работят като учители по математика в училища от област Перник. Те изразиха удовлетворението си от обучението в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и благодарността си към преподавателите от Природо-математическия факултет.

На срещата с учителите по математика бяха обсъдени възможности за краткосрочни курсове и допълнителни специализации, свързани със STEM обучението и работа със специализиран математически софтуер.

Посещението на преподавателите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ завърши със среща разговор с Ваня Коконова – началник на РУО – Перник, Евгения Колева – началник-отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО – Перник и Даниела Павлова – старши експерт по математика в РУО – Перник. Представителите на двете институции обсъдиха проблемите, свързани с липсата на учители по математика в област Перник и възможностите за взаимно сътрудничество между ЮЗУ „Неофит Рилски“ и РУО – Перник, с което да се осигурят висококвалифицирани специалисти в областта на математиката, които да повишат качеството на обучение по математика и да подобрят образователните резултати на учениците от областта.